Persoanele cu Sindrom Down din Timişoara îşi cer dreptul la muncă

18 martie 2011, Timişoara

Luni, 21 martie este  Ziua Mondială a Sindromului Down. Cu acest prilej, un grup de persoane cu Sindrom Down, beneficiari ai Fundaţiei „Pentru Voi”, au solicitat pentru luni, o întrevedere Prefectului de Timiş şi Preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş pentru a le aduce la cunoştinţă problemele cu care se confruntă în privinţa angajării în muncă.

Unul din obstacolele angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale îl constituie Codul Muncii, care interzice angajarea persoanelor puse sub interdicţie judecătorească.

„Vrem să fim angajaţi!” declară tinerii cu Sindrom Down din cadrul Fundaţiei „Pentru Voi”.

În ciuda demersurilor Fundaţiei „Pentru Voi” de modificare a Codului Muncii, noua variantă proaspăt adoptată nu a remediat situaţia, continuându-se astfel încălcarea unuia dintre cele mai elementare drepturi ale omului – dreptul la muncă.

„Atât Premierul, cât şi Ministrul Muncii au susţinut că noul Cod al Muncii încurajează munca în detrimentul acordării de prestaţii sociale. Cu toate acestea, persoanele cu Sindrom Down şi cu alte dizabilităţi intelectuale, care au nevoie de protecţie juridică, vor să muncească şi nu li se dă acest drept.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”

În întreaga lume se vor desfăşura o serie de manifestări menite să atragă atenţia asupra problematicii persoanelor cu Sindrom Down şi a importanţei dezvoltării de servicii comunitare pentru integrarea socială a acestora.

Vă vom ţine la curent cu răspunsul primit de la autorităţi privind acceptul întâlnirii şi sperăm să vă avem alături luni.