Conferinta: Viata în comunitate pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale – angajarea în munca

Conferinta organizata de Fundatia „Pentru Voi” in colaborare cu Incluziune - Federatia Organizatiilor pentru Persoanele cu Dizabilitati din Romania s-a desfasurat la Mamaia, in zilele de 30 si 31 august 2005. Finantatorii evenimentului sunt Asociatia Internationala a Organizatiilor Suedeze de Sprijin pentru Persoanele cu Dizabilitati si Institutul pentru o Societate Deschisa Budapesta - Programul de monitorizare si advocacy al UE (EUMAP).
In domeniul dizabilitatii din Romania, odata cu adoptarea de catre Guvern, in 2002, a Strategiei Nationale pentru Protectia Speciala si Incluziune a Sociala a Persoanelor cu Handicap si elaborarea Planului National de Actiune in cadrul unui proiect Twinning Light de catre ANPH in colaborare cu experti olandezi in 2003, a venit momentul schimbarii legislatiei pentru a facilita incluziunea persoanelor cu dizabilitati intelectuale.
Avand in vedere faptul ca incluziunea persoanelor cu dizabilitati intelectuale se face cel mai eficient prin angajarea lor in munca, aceasta conferinta a avut ca scop analizarea diferitelor oportunitati de angajare in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale si a factorilor implicati in acest proces, respectiv de a prezenta exemplele de succes din acest domeniu. 
In cadrul conferintei se va lansa Raportul privind accesul la educatie si angajare in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania . Acest raport este parte integranta a proiectului derulat de catre Institutul pentru o Societate Deschisa Budapesta prin programele de Monitorizare si advocacy a Uniunii Europene (EUMAP) si Initiativa pentru Sanatate Mentala (OSMHI). Acest proiect consta in elaborarea rapoartelor in urma monitorizarii a 14 tari ale Uniunii Europene. Mai multe detalii se gasesc pe pagina web: www.eumap.org .  
Cei 90 de participanti ai conferintei au subliniat importanta accesului la ocupare si angajare in munca deoarece reprezinta una dintre cele mai importante modalitati de a creste independenta si de a preveni excluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale . Pentru a asigura acest acces persoanelor cu dizabilitati intelectuale este necesara crearea unui cadru legal si introducerea mecanismelor financiare pentru angajarea sprijinita.