Deschiderea oficiala a Centrului de Zi Ladislau Tácsi

Vineri, 23 martie a avut loc deschiderea oficiala a Centrului de zi pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe si asociate „Ladislau Tácsi” – primul de acet tip din Romania.

42 de persoane cu dizabilitati severe si tulburari de comportament s-au mutat in noul centru desfasurand diverse activitati in grupele de lucru. Grupele au fost organizate in asa fel incat sa le aduca confortul si serviciile specializate de care au nevoie.

„Serviciile comunitare au fost dezvoltate in ultimii ani in principal pentru copii. Adultii cu dizabilitati intelectuale sunt in continuare discriminati fara nici o sansa reala de integrare in comunitate si unul din motive este lipsa serviciilor adecvate. Cea mai dezavantajata categorie este cea a persoanelor cu dizabilitati multiple si severe, care sunt exclusii intre exclusi .” a declarat Laila Onu, director executiv al fundatiei.

Excelenta Sa,  domnul Jaap L. Werner,  Ambasadorul Olandei si domnul Gheorghe Ciuhandu, Primarul Municipiului Timisoara au taiat panglica noului centru.

Timp de trei ani Fundatia Pentru Voi a desfasurat o campanie de strangere de fonduri cu sprijinul organizatiilor partenere din Olanda: Cooperative Nederland Foundation, clubul Rotary Elst over Betuwe, WACR, NCDO - National Comittee for International Cooperation and Sustainable Development,  Familia Van Geel, Fundatia Prietenii Sperantei, reusind sa stranga 165.000 euro .

Totusi, acesti bani nu ar fi fost de ajuns pentru constructia noului centru fara sprijinul Uniunii Europene, care a finantat prin programul Phare componenta 5 Acces social proiectul Extinderea serviciilor de zi pentru adulti cu dizabilitati intelectuale cu 81.500 euro.

Cu toate ca banii necesari constructiei noului centru existau deja, acesta nu s-ar fi putut realiza fara sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, care au concesionat terenul pentru constructia noului centru de zi .

Cea mai mare greutate intampinata a fost obtinerea unui teren adecvat constructiei precum si birocratia existenta in obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor pentru bransamente. (...) Cu toate acestea, pe parcursul proiectului am intalnit si oameni binevoitori care, desi la inceput erau exasperati de insistenta cu care le solicitam zilnic cate ceva, in final au devenit solidari cauzei pentru care le bateam zilnic la usa.” a declarat Zoltan Szoverdfi, responsabilul de proiect.

Investitia totala in constructia si dotarea noului centru a fost de 250.000 euro , incluzand sponsorizarile si suma stransa prin directionarea a 2% din impozitul pe venit in 2006.

Marcel are 20 de ani si are deficienta mentala profunda. Desi nasterea a fost declarata normala, la varsta de 3 ani parintii au observat ca baiatul nu vorbeste si nu se dezvolta la fel ca ceilalti. S-a descoperit atunci ca este un copil cu dizabilitati intelectuale profunde.

Inca de mic, parintii au incercat sa ii imbunatateasca situatia asa incat a fost dus pentru tratamente la diferite statiuni balneo-climaterice din tara, dar a fost in zadar pentru ca situatia lui nu s-a imbunatatit semnificativ. Dupa Revolutie a frecventat un centru de zi pentru copii si timp de cateva ore familia putea sa-si rezolve problemele familiale, iar Marcel era impreuna cu alti copii de varsta lui. Timp de 1 an a stat acasa deoarece nu exista nici un serviciu specializat pentru adulti cu dizabilitati severe in Timisoara iar Marcel devenise adult. In aceasta perioada, Marcel a beneficiat de serviciile centrului Pentru Voi de 2 ori pe saptamana dupa-masa.

Acum Marcel este unul din cei 42 de beneficiari ai noului Centru de zi „Ladislau Tácsi” pentru adulti cu dizabilitati severe si are in sfarsit acces la terapii specializate si adaptate nevoilor lui.

Multumim tuturor finantatorilor si sponsorilor care au contribuit la constructia noului centru de zi: Consiliul Local al Municipiului Timisoara, Uniunea Europeana prin programul Phare, finantatori olandezi:  Cooperative Nederland Foundation, clubul Rotary Elst over Betuwe, WACR, NCDO,  Familia Van Geel, Fundatia Prietenii Sperantei,  precum si sponsori romani Clubul Rotary Timisoara, MG Building Design S.R.L., Pro Wasser AT S.A., Capabil S.R.L., Path's Rout S.R.L., Cruzeiros S.R.L., Anfreica Constr uct S.R.L., Sorati S.R.L., Subcontrol S.R.L., Fiemma Brenner Service, Si-na Voiager, S.C. Aviconst S.A., Alfaega S.R.L. si persoanele care au directionat 2% din impozitul pe venit in 2006!