Conferinta nationala pentru auto-reprezentanti | Editia a II-A

Fundatia Pentru Voi a organizat in perioada 5-6 septembrie 2007 a doua editie a conferintei nationale pentru auto-reprezentanti. Acest eveniment a avut loc la Mamaia, fiind organizat in cadrul proiectului "Diferiti, dar impreuna", finantat de Initiativa pentru Sanatate Mintala a Institutului pentru o Societate Deschisa.

La conferinta au participat 36 de participanti, dintre care 17 auto-reprezentanti, persoane cu dizabilitati intelectuale, care au dorit sa vorbeasca despre viata lor, sa invete mai multe despre drepturile lor, sa cunoasca persoane noi si sa hotareasca pentru ei insisi. In prima zi discutiile s-au conturat in urma unui atelier de colaj, prin care participantii au avut sansa sa aleaga cum sa-si reprezinte viitorul in imagini, lucrurile care le plac si pe care le vor in viata lor. Toti au avut ocazia sa prezinte "tabloul vietii lor", toti au avut ocazia sa vorbeasca despre ei insisi. Un alt moment important al acestui eveniment au fost marturiile personale ale Nicoletei si Mariei - doua fete provenite din institutii - care au impartasit celorlalti despre experienta lor de viata si despre modul cum s-a schimbat in bine viata lor de cand sunt in locuinte protejate.

A doua zi a conferintei s-a centrat asupra intelegerii Legii 448/2006, o lege importanta pentru auto-reprezentanti. De asemenea s-a vorbit despre adoptarea Conventiei Natiunilor Unite privind dizabilitatea si despre cum isi pot influenta viitorul fiecare din participanti semnand pentru imbunatatirea legislatiei europene in domeniul dizabilitatii.