Conferinta nationala: Diferiti dar impreuna!

Participantii la Conferinta “Diferiti, dar impreuna” au cazut de acord ca este stringenta grabirea procesului de dezinstitutionalizare in Romania si au pus bazele unei coalitii pentru viata in comunitate.

Organizata la Timisoara, la mijlocul lunii septembrie, de catre Fundatia Pentru Voi, conferinta a reunit specialisti de renume international in domeniul dizabilitatii intelectuale precum Jim Mansell, profesor la Universitatea din Kent, Anglia si fondatorul Centrului Tizard, de cercetare de varf în domeniul dizabilitatii de dezvoltare, Julie Beadle-Brown, lector la Universitatea din Kent, Judy Klein, director al Initiativei pentru Sanatate Mentala din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisa, Budapesta, Victor Wahlstrom , fost presedinte al Inclusion International, Francoise Jan, fost presedinte Inclusion Europe, reprezentanti ai Guvernului, ca Mariela Neagu, presedinte ANPDC si Silviu Didilescu, presedinte ANPH, precum si reprezentanti ai ONG-urilor din domeniul dizabilitatii si autoreprezentanti. Cei 84 de participanti la conferinta au apreciat inaltul nivel calitativ al prezentarilor, majoritatea dintre aceastea fiind centrate pe viata in comunitate: cele mai recente abordari in ingrijirea comunitara a persoanelor cu dizabilitati, costurile si efectele trecerii de la ingrijirea institutionalizata la viata in comunitate.

Un moment deosebit de important al evenimentului l-a constituit infiintarea unei coalitii pentru viata in comunitate. Coalitia este o actiune la scara nationala ce are ca tinta incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, promovand servicii complete si de calitate in comunitate, ca alternativa la institutionalizare. Coalitia militeaza pentru si monitorizeaza progresul catre dezinstitutionalizare in Romania, exercita un lobby permanent pentru schimbarea politicilor publice in domeniu catre dezvoltarea serviciilor comunitare si initiaza campanii pentru promovarea vietii in comunitate. Pentru mai multe detalii, accesati www.pentruvoi.ro.

Conferinta a beneficiat de sprijinul financiar al Initiativei pentru Sanatate Mentala din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisa, Budapesta.