Inaugurarea Centrului RESPIRO

In data de 17 octombrie 2007, de la ora 11,00 Fundatia Pentru Voi a inaugurat un nou serviciu pentru adulti cu dizabilitati intelectuale: Centrul respiro „Pentru Voi”, singurul de acest gen din partea de vest a tarii, proiect finantat de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap. La eveniment au participat doamna Dana Ilcau, director adjunct in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Maria Stoianov, directorul Centrului de Asistenta Sociala Comunitara, domnul Doru Jurchescu, sef serviciu in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Raluca Bunea, reprezentant al Initiativei pentru Sanatate Mentala din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisa Budapesta - unul din cei mai vechi parteneri ai Fundatiei Pentru Voi.

Prin acest proiect a fost creat primul centru respiro pentru adulti cu dizabilitati intelectuale din vestul tarii, de care vor beneficia 3 adulti simultan, ce vor putea petrece aici un maxim de 30 de zile pe an. Astfel proiectul contribuie la promovarea si cresterea independentei beneficiarilor sai si la pastrarea unui echilibru in viata lor si a familiilor - locul celorlalti copii in familie, al familiei largite, viata sociala.

DE CE UN CENTRU RESPIRO ?

•  Pentru ca multe persoane adulte cu dizabilitati mentale locuiesc in permanenta cu parintii , care sunt din ce in ce mai in varsta si tot mai greu reusesc sa faca fata cu succes solicitarilor constante ale copiilor lor .

Unul din principalele scopuri ale serviciilor tip respiro este acela de a oferi membrilor familiilor persoanei cu dizabilitati oportunitatea de a se elibera temporar de stresul pe care il resimt atunci cand ii ofera ingrijire. Oferirea de asemenea servicii poate preveni abuzul si neglijarea si contribuie la unitatea familiei. Proiectul raspunde cererii profund resimtite a familiilor care doresc si au nevoie de momente de odihna si de destindere.

•  Pentru ca nu exista un numar suficient de locuinte protejate si exista pericolul abandonului familial sau al institutionalizarii persoanei cu dizabilitati .

Un centru respiro usureaza, temporar, familia, acopera aria acestor nevoi, venind in sprijinul familiilor. Apartamentul cu patru camere, ce poate gazdui simultan trei persoane, este un prim pas spre solutionarea unei probleme tot mai stringente la nivelul adultilor cu dizabilitati intelectuale si al familiilor lor, din ce in ce mai imbatranite si obosite.

•  Pentru a oferi persoanei cu dizabilitati intelectuale adulte ocazia de a se indeparta putin de parinti si de a castiga autonomie .

De-a lungul anilor, datorita lipsei de servicii alternative si complementare si acumularii oboselii, parintii adultilor cu dizabilitati se rup de viata lor anterioara, renunta chiar si la cele mai simple bucurii ale vietii in afara ingrijirii propriului copil. Familia se izoleaza, relatia intensa dintre parinti si copiii lor cu dizabilitati intelectuale (adulti, la randul lor) tinde sa devina deseori exclusiva.

  CARE SUNT ACTIVITATILE DIN CENTRUL RESPIRO ?

•  Supraveghere, indrumare (pentru activitati de autogospodarire, igiena personala si a locuintei, menaj, pregatirea mesei, cumparaturi etc.)

•  Asigurarea hranei

•  Programe educationale (referitoare la norme de comportament social, abilitati academice, de igiena, de educatie sexuala, de comportament in societate, auto-gospodarire)

•  Activitati de socializare (participare la evenimente cultural-artistice, vizite in diferite institutii, petreceri, iesiri in oras etc.)

•  Consiliere psihologica (evaluare/reevaluare, realizarea profilului psihologic, consiliere individuala si de grup)

•  Asistenta medicala (preventie, consult medical, administrare medicatie)

•  Sprijin in obtinerea drepturilor prevazute de legislatia in vigoare (informare, consiliere, indrumare, sprijin)