Lansare proiect Casa Cristian

Fiecare om are dreptul la demnitate şi respect
Timişoara 12.11.2008

Fundaţia ,,Pentru Voi” împreună cu asociaţia non-profit ,,Habitat for Humanity” România au demarat un proiect de construcţie a unei locuinţe protejate în care vor locui 5 persoane cu dizabilităţi intelectuale severe. Construcţia cu suprafaţa locuibilă de 170 mp este proiectată special pentru nevoile celor 5 beneficiari şi va avea 5 dormitoare individuale, o bucătărie, o cameră de zi şi două băi dotate cu echipament special.

Proiectul este finanţat de către Iniţiativa pentru Sănătate Mentală a Institutului pentru o Societate Deschisă Budapesta şi se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara care a concesionat cu titlu gratuit terenul de 2755 mp pe o perioadă de 49 ani. Scopul
proiectului este de a oferi şansă la o viaţă decentă, în comunitate pentru 5 persoane cu dizabilităţi profunde. Totodată, această locuinţă va demonstra că şi persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe pot trăi în mijlocul semenilor lor, fără a fi segregaţi în instituţii în care deseori sunt private de drepturi fundamentale.

"Fiecare om are dreptul la demnitate şi respect. Cel mai dureros obstacol pe care îl au de înfruntat persoanele cu dizabilităţi intelectuale este atitudinea plină de prejudecăţi a unor decidenţi din sistemul de asistenţă socială, care îi condamnă la izolare şi refuză să le acorde o şansă de a trăi în comunitate, alături de prieteni, de rude, de vecini. Imaginaţi-vă cum ar fi să trăiţi toată viaţa într-un spital, fără ocupaţie, împărţind camera cu oameni străini, pe care nu i-aţi ales, fără lucruri personale, fără intimitate, fără a-ţi alege ce mănânci sau cu ce te îmbraci. Aproape 20.000 persoane cu dizabilităţi trăiesc astăzi aşa în România” a precizat doamna Laila Onu, director executiv al Fundaţiei ,,Pentru Voi”.

,,Asociaţia Habitat a luat fiinţă în baza convingerilor că fiecare bărbat, femeie şi copil, fără nici un fel de discriminare, trebuie să locuiască în siguranţă şi cu demnitate. Credem că Dumnezeu doreşte ca şi persoanele cu dizabilităţi să aibă acces egal la locuire decentă şi să se bucure de speranţă în viaţă’’ a declarat Adrian Ciorna, presedintele Habitat for Humanity România.

Mai multe firme locale şi naţionale sprijină acest proiect: MG Building Design cu proiectarea construcţiei, SC Subcontrol SRL cu dirigenţia de şantier, Romstal cu instalaţii de încălzire şi apă, Isover cu vată minerală pentru izolaţia termică, Baumix cu termosistemul pentru faţadele casei, General Beton a contribuit la turnarea fundaţiei iar Tifel oferă întreaga cantitate de vopsea  pentru finisajele interioare. Studenţi ai Facultăţii de Medicină din Timişoara au anunţat participarea lor ca voluntari la construcţie. De asemenea, persoane cu dizabilităţi intelectuale care au absolvit cursul de zidari/zugravi, organizat de Fundaţia ,,Pentru Voi”, vor munci la ridicarea acestei locuinţe protejate.

"Invităm pe această cale comunitatea timişoreană să ne fie alături şi în acest proiect prin oferirea de materiale de construcţii, de donaţii şi nu în ultimul rând prin implicarea lor ca şi voluntari” a declarat Zoltán Szövérdfi, managerul acestui proiect.