Alegeri 2008: Partidele faţă în faţă cu dizabilitatea

Fundaţia „Pentru Voi”, în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice şi Federaţia Incluziune România, lansează campania „Partidele faţă în faţă cu dizabilitatea”. Campania îşi propune includerea tematicii dizabilităţii în agenda electorală, în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a.c.

România se pregăteşte să ratifice Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, un document care marchează, istoric, trecerea la o nouă înţelegere a dizabilităţii: la fel ca şi diversitatea etnică sau religioasă, de orientare sexuală sau politică, dizabilitatea este o formă de manifestare a diversităţii umane.

Cea mai recentă dovadă a acestei abordări a dizabilităţii a fost discursul preşedintelui ales al SUA, Barack Obama „It’s the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Latino, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled – Americans who sent a message to the world that we have never been a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America.”

Şi noi ne dorim şi ne aşteptăm de la cei care ne conduc să înţeleagă că persoanele cu dizabilităţi sunt cetăţeni cu drepturi depline ai României şi că este responsabilitatea statului român să asigure respectarea acestor drepturi.

Campania „Partidele faţă în faţă cu dizabilitatea” oferă Partidelor politice oportunitatea de a prezenta votanţilor modalităţile concrete prin care vor promova incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.

Totodată, campania îşi propune informarea persoanelor cu dizabilităţi, şi a familiilor lor (adică un electorat de 1 milion şi jumătate de votanţi) pentru a vota în cunoştiinţă de cauză. În acest sens organizaţiile iniţiatoare vor trimite o scrisoare principalelor trei partide politice din România prin care li se solicită, ca până la data de 19 noiembrie a.c., să precizeze principalele 3 priorităţi ale acestora în domeniul dizabilităţii şi să răspundă la următoarele 3 întrebări:

1. Veţi vota în favoarea ratificării Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi?
2. Ce măsuri legislative veţi lua pentru stoparea abuzurilor în ceea ce priveşte aplicarea Legii 448/2008 în domeniul funcţionării unităţilor protejate? (În prezent, spiritul legii, acela de angajare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, este deturnat prin înfiinţarea de aşa-numite unităţi protejate „căpuşă”, a căror raţiune economică nu este angajarea persoanelor cu dizabilităţi, ci profitul unor antreprenori imorali. Mai multe informaţii despre această disfuncţionalitate la: www.pentruvoi.ro/comunicate/UPcapuse13noi.pdf )
3. Deşi incluziunea socială şi viaţa în comunitate, susţinută de servicii comunitare de calitate, sunt subiecte stipulate în toate strategiile şi documentele oficiale din domeniul dizabilităţii, până în prezent nu a fost închisă nici o instituţie rezidenţială pentru persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale. Din nefericire, statul român continuă să investească în „recondiţionarea” acestora, ignorând faptul că însăşi existenţa acestui gen de instituţii de tip azil este o încălcare a drepturilor elementare ale omului. Partidul dumneavostră va promova politici concrete în favoarea închiderii acestui tip de instituţii şi a orientării fondurilor către servicii sociale comunitare de calitate?

Odată centralizate, răspunsurile candidaţilor vor fi comunicate în presa centrală şi locală, pe site-ul Fundaţiei „Pentru Voi” şi al Institutului pentru Politici Publice şi în spaţiu virtual, pentru a contribui la buna informare a electoratului.

Pentru mai multe detalii ne puteţi contacta la: Fundaţia „Pentru Voi” tel-fax: 0356.421.215 / email: pentruvoi@pentruvoi.ro, persoana de contact: Anca Pol sau Institutul pentru Politici Publice tel: 021.212.31.26 email: loredanae@ipp.ro, persoana de contact: Loredana Ercuş.