Timisoara a constientizat autismul

3 aprilie, Timisoara

Peste 300 de timisoreni s-au alaturat Fundatiei „Pentru Voi” sambata 2 aprilie, in Piata Operei din Timisoara, pentru a marca Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

„Ne bucuram ca am avut alaturi un public atat de numeros, care s-a alaturat la evenimentele organizate pentru persoanele cu autism, azi la Timisoara. Speram ca prin marsul derulat, atelierul de pictura colectiva si celelalte activitati am reusit sa atragem atentia asupra acestei probleme de sanatate publica care ne priveste pe noi toti. Anul acesta „Pentru Voi” aniverseaza 15 ani de activitate, iar actiunea de astazi este prima dintr-un sir de evenimente dedicate acestei aniversari.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

La mars s-au alaturat peste 150 persoane care au strabatut trei dintre cele mai importante piete ale orasului: Piata Operei, Piata Libertatii si Piata Unirii, impartind fluturasi informativi despre autism si oferind informatii prin porta-voce despre semnificatia zilei.

Atelierul de pictura colectiva organizat impreuna cu Cloud Factory a fost neincapator, drept urmare, s-a mai realizat inca o lucrare si mai mare pentru autism. S-au pictat peste 50 fete in nuante de albastru, s-au impartit 300 de fluturasi si 150 baloane cu heliu.

La eveniment au participat voluntari, beneficiari, parinti, reprezentanti ai Clubului Rotary Timisoara, Asociatiei Salvati Copiii, Fundatiei Student Plus, Centrului de Voluntariat Timisoara, Asociatiei Dincolo de Cuvinte si cetateni ai Timisoarei. Clubul de fotbal Poli Timisoara s-a alaturat initiativei Fundatiei noastre prin amplasarea pe stadion a unui banner al Fundatiei „Pentru Voi”. Tuturor le multumim pentru implicare!

· Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care afecteaza abilitatile de comunicare si socializare.
· 1 din 110 de copii (1 din 70 baieti) sunt diagnosticati cu autism
· Anual sunt diagnosticati mai multi copii cu autism decat cu diabet, cancer sau SIDA
· Aproximativ 67 milioane de oameni din intreaga lume sufera de autism
· Nu se cunoaste cauza
· Nu se vindeca si dureaza intreaga viata
· In Romania nu exista o statistica exacta in ce priveste numarul de persoane cu autism iar dupa varsta de 18 ani, diagnosticul „autism” dispare, conform legislatiei in vigoare.

Finantator: Fundatia Vodafone România

Eveniment organizat cu sprijinul companiei Elba Timisoara, Operei Romane, Primariei Timisoara, Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timisoara, RATT, Fabrica de Nori, Event’s solution, UniVops, Monica Izvanariu, Cristian Pall.

Parteneri media: Ziua de Vest, TVT’89, Ora De Timis, Roportal, TimisOnline, TimisExpres

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook a Fundatiei.