125 femei pentru schimbare

O viata mai buna pentru persoanele cu dizabilitati

Materialul poate fi accesat la http://www.avon125.ro/propunere-Laila-Onu-259.html

Laila Onu este director executiv al Fundatiei “Pentru voi”, fundatie ce are ca scop cresterea calitatii vietii pentru persoanele cu dizabilitati de dezvoltare si familiile acestora.

“In aprilie 1990, am infiintat organizatia “Spera” pentru persoane cu dizabilitati. Era a doua organizatie de acest tip infiintata in Romania. In calitate de presedinta a Societatii Romane Speranta, am elaborat si implementat primele proiecte: infiintarea in 1992 a primului centru de zi pentru copii cu dizabilitati intelectuale din Romania, “Podul Lung” si infiintarea primului centru de abilitare pentru incluziunea copiilor cu dizabilitati in invatamantul de masa, actualul CRAE Speranta, Timisoara, infiintat in 1992. Al treilea mare proiect a fost un centru de zi pentru adulti cu dizabilitati intelectuale. Pentru infiintarea acestuia, am creat o fundatie separata, Fundatia “Pentru Voi”, impreuna cu partenerul si finantatorul proiectului, o organizatie olandeza.

Din 1996, de la infiintarea Fundatiei “Pentru Voi”, sunt director executiv si am continuat sirul premierelor in Romania: deschiderea primului Centru de zi pentru adulti cu dizabilitati de dezvoltare din Romania (in 1997, ca rezultat al parteneriatului public-privat dintre Fundatia “Pentru Voi”, Consiliul Local si Primaria Municipiului Timisoara), initierea programului de Angajare Asistata (1999), initierea programului de locuire asistata: locuinta protejata DINA (in 1999),  inaugurarea locuintei protejate DINU (2000), inaugurarea locuintei protejate LAURA (2003),  deschiderea brutariei de la Sacalaz, unde au fost angajate 3 persoane cu dizabilitati intelectuale (2004), inaugurarea locuintei protejate DORA (2006), deschiderea Centrului de zi “Ladislau Tacsi” pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe (2007), deschiderea primului Centru Respiro pentru adulti cu dizabilitati de dezvoltare (2007), infiintarea Unitatii protejate "Pentru Voi", in cadrul careia lucreaza in prezent 42 persoane cu dizabilitati de dezvoltare (2007), infiintarea serviciului de sprijin la domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale care nu se pot deplasa in centrele noastre de zi (2009), inaugurarea locuintei protejate Cristian pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe (2009).

Prin toate proiectele noastre, viata a 180 persoane cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor s-au schimbat in profunzime: persoanele cu dizabilitati intelectuale au acces la servicii sociale specializate, adaptate nevoilor lor, iar familiile lor beneficaiza de un ajutor profesionist.

Satisfactiile pe care le primesc in urma muncii mele sunt mari, mai ales cand vad schimbarea in bine in beneficiarii care provin din institutii. Cand o vad pe Ghizela sau pe Nicoleta cum sunt acum dupa 11 ani de cand au iesit din institutii, ca au un loc de munca, ca au invatat sa se descurce singure simt ca munca mea nu a fost in zadar.

Beneficiarii de la Pentru Voi sunt cei mai mari sustinatori ai mei! Oricat de suparata as fi, ei stiu sa imi ridice moralul si redea buna dispozitie prin sinceritatea lor si prin felul lor deschis de a fi. De asemenea, toate serviciile pe care le-am initiat au fost create ca raspuns la nevoile lor.

Suntem intr-o permanenta comunicare si imi place sa ii ascult, sa vad care le sunt doleantele si fac tot posibilul sa le raspund pozitiv, dezvoltand noi servicii care sa le vina in sprijin. Scopul meu principal este sa le ofer o viata mai buna, iar ei stiu cel mai bine sa imi dea incredere si putere sa trec peste toate obstacolele.

Ma entuziasmeaza veselia beneficiarilor, entuziasmul lor, modul lor simplu de a aborda lucrurile complicate, faptul ca dimineata cand vin la birou ma intampina cu zambete pe buze, cu complimente, cu multa dragoste. Simt ca sunt inconjurata de multa dragoste si caldura. Simt ca lucrez cu 180 de oameni dragi, ca-ntr-o mare familie.

Au fost multe obstacole de-a-lungul celor 15 ani de activitate, dar ma bucur ca am reusit sa trec cu bine peste ele. Unul dintre acestea a fost (si este) birocratia care a pus tot timpul bete in roate. Faptul ca am fost primii din Romania care au initiat o serie de servicii sociale unice in tara a facut sa nu corespundem legislatiei existente la acea ora. Prima data am infiintat serviciile iar legea s-a facut dupa noi. Regulamentele Sanepid si Pompieri nu se potriveau cu structurile nou formate, astfel ca a trebuit sa ne modelam unii dupa ceilalti pentru a ne incadra in litera legii. A fost foarte greu ca nu aveam cu cine sa ne consultam in tara in domeniul serviciilor sociale pentru adultii cu dizabilitati intelectuale. Am apelat mereu la expertiza internationala, cu precadere la cea Olandeza, deoarece in tara nu existau servicii comprehensive de sprijinire a adultului cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor.

Anul acesta Fundatia “Pentru Voi” implineste 15 ani de activitate. Oferim servicii sociale comunitare pentru 180 de adulti cu dizabilitati intelectuale si familiile lor din Timisoara. Oferim cea mai variata paleta de servicii sociale comunitare din tara: servicii de zi (2 centre de zi pentru adulti cu dizabilitati grave si severe), servicii rezidentiale (5 locuinte protejate), 1 serviciu respiro, 1 serviciu la domiciliu, 1 serviciu de angajare in munca sprijinita.

Suntem un centru resursa in domeniul dizabilitatii intelectuale pentru Sud-Estul Europei. Suntem activi in actiunile de lobby si advocacy pentru imbunatatirea legislatiei din Romania in domeniul dizabilitatii intelectuale. Sustinem miscarea de auto-reprezentare a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

Luna aceasta incepem constructia celui de-al treilea Centru de zi pe care speram sa il inauguram in primavara anului viitor. Dezvoltam intreprinderea sociala Pentru Voi, pentru angajarea in munca a cat mai multor persoane cu dizabilitati intelectuale.

Citatul prin care m-as descrie este: „Some people look at things as they are and ask” why?” I dream at things that never were and ask “why not?” (“Unii oameni se uita la anumite lucruri si se intreaba “de ce?”. Eu visez la lucruri care nu exista si ma intreb “de ce nu?”)

Pe toate femeile care viseaza la o schimbare in bine in viata lor le-as indemna printr-un alt citat: "Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." (“Succesul nu este final, esecul nu este final: este doar curajul de a continua ceea ce conteaza cu adevarat”). De asemenea, sa porneasca singure schimbarea, sa nu se lase descurajate de obstacolele care le pot aparea in cale, sa aiba o viziune clara a ceea ce vor sa realizeze si sa se organizeze in acest sens.