Fundatia „Pentru Voi” la 15 ani de activitate

Fundatia „Pentru Voi” la 15 ani de activitate

In acesti ani a atras peste 13.000.000 lei in comunitatea locala din finantari nerambursabile si sponsorizari in beneficiul adultilor cu dizabilitati intelectuale.

A dezvoltat servicii sociale comunitare unice in tara pentru adultii cu dizabilitati intelectuale si familiilor lor. In prezent sprijina 180 astfel de familii.

A dezvoltat un model unic in Romania de cooperare in domeniul social – parteneriatul public-privat incheiat cu Consiliul Local si Primaria Municipiului Timisoara prin intermediul caruia sunt finantate serviciile sociale.

A promovat la nivel international modelul de la Timisoara prin vizitele unor personalitati de talie internationala: Majestatea Sa Regina Beatrix a Olandei la Timisoara (2001), Europarlamentari: Baronesa Emma Nicholson (2002) si doamna Margot Krissler, Ambasadorii Olandei in Romania: Excelenta Sa domnul Pieter Jan Wolthers (2002 si 2005) si Excelenta Sa Domnul Jaap L. Werner (2005 si 2006), Ambasadorul Suediei, Excelenta Sa Domnul Nils G. Revelius (2001), vicepresedinta Parlamentului Germaniei, dna Suzanne Karstner.

A adus Marele Premiu al Galei Societatii Civile la Timisoara, in 2008, premiul Handinnov – pentru inovatie in dizabilitate acordat de Presedentia Franceza a Uniunii Europene, in 2008. A fost numita Model de excelenta in furnizarea de servicii sociale comunitare pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale de catre Institutul pentru Sanatate Mentala Budapesta, in 2003.

A participat activ la crearea cadrului legal in domeniul dizabilitatii intelectuale prin campanii de lobby, advocacy si self-advocacy (Legea 448/2006 privind promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati).

A publicat peste 50 materiale de specialitate in domeniul dizabilitatii intelectuale, a instruit peste 1000 persoane prin cursuri, seminarii, conferinte, a informat si constientizat peste 100.000 persoane privind problematica persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Câte o poveste pentru fiecare an de activitate "Pentru Voi"

2000. În acest an, ne-am implicat în elaborarea Strategiei Naţionale cu privire la egalizarea şanselor pentru persoanele cu dizabilităţi, în colaborare cu 50 de ONG-uri, Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Am participat la întâlniri internaţionale de anvergură, unde reprezentanţii centrului au fost invitaţi să reprezinte România – cel mai onorant exemplu fiind participarea la întrunirile Parlamentului European.

O altă realizare a fost dezvoltarea competenţelor profesionale a personalului centrului prin organizarea şi participarea la programe de formare, cursuri şi seminarii – ceea ce a condus şi la crearea serviciului de job-seeking şi job-coaching.

Doamna Laila Onu, director al Fundaţiei şi a Centrului de Servicii Sociale "Pentru Voi" a fost decorată cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Ofiţer de către preşedintele României Domnul Emil Constantinescu. Această distincţie reprezintă un semn de recunoaştere al competenţei, abnegaţiei şi muncii pline de dăruire în sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni de Ziua Naţională a României. În 1999 s-a mărit capacitatea centrului de zi, numărul beneficiarilor serviciilor centrului ajungând la 70. S-a constituit o nouă grupă de lucru cu profil textil şi s-au înfiinţat un cabinet medical, un cabinet psihologic şi de consiliere parentală, un birou de job-seeking, sala de fizioterapie şi un birou administrativ-contabilitate.

 

* * * * *

1998. Activitatea organizaţiei a fost concentrată pe diversificarea serviciilor oferite şi pe creşterea calităţii acestora.

Am demarat noi proiecte - Grădina terapeutică şi Centrul Resursă pentru integrarea tinerilor cu dizabilităţi în comunitate, şi servicii: în colaborare cu Fundaţia de Abilitare SPERANŢA şi prin finanţare UE (PHARE), s-a creat serviciul la domiciliu pentru un grup de 20 de tineri incluşi pe lista de aşteptare. 
S-a continuat programul de instruire a personalului, început în noiembrie 1997. Desfăşurat în colaborare cu fundaţia olandeză FESTOG şi finanţat de Guvernul Olandez prin programul MATRA, acesta a avut ca scop profesionalizarea asistenţei persoanei cu dizabilităţi. 

 

* * * * *

1999. Au fost create două noi servicii: angajare sprijinită şi prima locuinţa protejată din ţară - DINA (Deinstituţionalizare, Integrare, Normalizare, Acum). Locuinţa se prezenta sub forma unui apartament care găzduieşte 8 tinere cu dizabilităţi intelectuale medii şi severe, şi avea un grad maxim de protecţie (un educator specializat oferă permanent sprijin şi îndrumare beneficiarilor).

Anul 1999 a însemnat şi începutul promovării unei noi politici sociale bazate pe respectarea drepturilor omului, a Regulilor Standard ale O.N.U., cu privire la oferirea de şanse egale pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

* * * * *

1997. Am inaugurat primul centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale - ca rezultat al parteneriatului public-privat dintre Fundaţie, I.S.T.P.H. Timiş, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara. La deschiderea festivă au fost prezenţi secretarul de stat - preşedintele ANPH de la acea dată, Gabriela Popescu, si consilierul prezidenţial Luminiţa Petrescu.

Resursele Fundaţiei ...s-au concentrat în acest an pe dezvoltarea activităţilor în centrul de zi. Deşi centrul a fost gândit iniţial pentru 40 de tineri, datorită presiunilor din partea familiilor care aveau nevoie de servicii specializate, numărul lor a crescut continuu ajungând până la finele anului la 53.

Tot în acest an am primit şi primul microbuz din Olanda prin bunăvoinţa Clubului Rotary Elst şi am demarat programul MATRA. În cadrul acestui program, specialişti olandezi au asigurat timp de 4 luni în fiecare an (1997 şi 1998) instruirea practică şi teoretică a personalului de la “Pentru Voi”.

 

* * * * *

‎1996. Anul în care, poate pentru prima dată, tinerilor cu dizabilitate intelectuală din Timişoara li s-a deschis o uşă, li s-a răspuns unei nevoi.

Înfiinţarea Fundaţiei "Pentru Voi" a fost un pas greoi, pe un teren spinos. Poate că astăzi nu ne putem imagina că demersurile (birocraţia) de infiinţare a unui ONG au durat la acea dată aproape un an.

Fundaţia a încheiat apoi o convenţie de colaborar...e cu Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap Timiş, pe baza căreia s-a înfiinţat prin Ordinul nr. 174/19.12.1996, „Centrul de recuperare şi integrare socio-profesională a persoanelor cu handicap” - primul centru de zi pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale din România.

Încă de la înfiinţare, acesta a fost finanţat de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara.