Calitatea in serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilitati

 

2 aprilie, Timisoara

Calitatea in serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilitati s-a dezbatut intr-o conferinta regionala la Timisoara

Federatia O.N.P.H.R. (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania) si Fundatia „Pentru Voi” au organizat conferinta regionala „Calitatea in serviciile sociale pentru persoane cu dizabilitati: provocari, oportunitati si modele europene”, luni, 2 aprilie, in sala de consiliu a Primariei Timisoara.

Evenimentul face parte din proiectul „Infiintarea unei retele de centre de excelenta in furnizarea serviciilor de reabilitare si integrare profesionala pentru persoane cu dizabilitati, ca grup vulnerabil pe piata muncii” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 INVESTESTE IN OAMENI!, derulat de Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania in parteneriat cu Fundatia „Pentru Voi” si alti 5 parteneri nationali si internationali.

La eveniment au participat viceprimarul Timisoarei, domnul Adrian Orza, doamna Claudia Bratan, reprezentanta a Ministerului Muncii si Director la Directia Generala pentru Persoane cu Handicap din Romania, reprezentanti ai echipei de management a proiectului si specialisti din ong-uri si institutiile publice de profil.

Atat Laila Onu, director Fundatia „Pentru Voi”, cat si Francisc Simon, presedinte al Federatiei O.N.P.H.R. au punctat ca, in ciuda crizei financiare, nu trebuie renuntat la solidaritatea sociala si la eforturile de a integra persoane cu dizabilitati.

Se pregateste o noua lege pentru calitatea in servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilitati.

Claudia Bratan, director DGPPH, declara: „In ceea ce priveste asigurarea serviciilor sociale de calitate, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin directiile de specialitate, realizeaza efectuarea, evaluarea, monitorizarea si controlul respectarii legislatiei in vigoare din domeniul asistentei sociale, monitorizarea si controlul respectarii criteriilor, standardelor si indicatorilor in baza carora se acrediteaza furnizorii si serviciile sociale, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de lege.

Proiectul de lege privind asigurarea calitatii serviciilor sociale care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2013 propune abrogarea tuturor reglementarilor referitoare la acreditare, licentiere, avizare etc., a furnizorilor si/sau serviciilor sociale, existente la aceasta data.”

Jeronimo Sousa, reprezentantul partenerului transnational CRPG (Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia, Portugalia) declara ca: „Modernizarea serviciilor sociale si asigurarea standardelor de calitate inseamna in primul rand accesul persoanelor cu dizabilitati la drepturi depline, incurajarea capacitatii de autoreprezentare, stimularea incluziunii sociale si, ca factor cheie si obiectiv principal – angajabilitatea persoanelor cu dizabilitati..

Concluziile intalnirii au fost ca este absolut necesara asigurarea unui standard in ceea ce priveste serviciile sociale pentru persoane cu dizabilitati si ca societatea romaneasca, asemeni altor tari europene, ar trebui sa aiba drept deziderat incluziunea activa a persoanelor cu dizabilitati. In acest sens, pe langa eforturile ONG-urilor este nevoie si de sprijin din partea statului, atat prin adaptarea legislatiei la normele europene, cat si la stimularea si incurajarea ONG-urilor de a dezvolta centre de excelenta in furnizarea de servicii pentru persoane cu dizabilitati.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0731 356 552, email alina.sima@pentruvoi.ro, silvia.ursu@onphr.ro.

 

 

* * * * *

1 aprilie, Timisoara

Va reamintim ca maine, 2 aprilie, se discuta in premiera la Timisoara despre „Calitatea in serviciile sociale pentru persoane cu dizabilitati: provocari, oportunitati si modele europene”, in cadrul unei conferinte regionale care va avea loc in sala de consiliu a Primariei Timisoara, de la ora 10.00.

Evenimentul este organizat de Federatia ONPHR (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania) si Fundatia „Pentru Voi” si face parte din proiectul „Infiintarea unei retele de centre de excelenta in furnizarea serviciilor de reabilitare si integrare profesionala pentru persoane cu dizabilitati, ca grup vulnerabil pe piata muncii” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 INVESTESTE IN OAMENI!, derulat de Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania in parteneriat cu Fundatia „Pentru Voi” si alti 5 parteneri nationali si internationali.

Si-au confirmat participarea 12 specialisti in domeniu din Portugalia, doamna Claudia Bratan, Director al Directiei Generale Protectia Persoanelor cu Handicap din Bucuresti si peste 30 de reprezentanti ai unor institutii de protectie sociala din regiunea de vest a tarii.

Agenda evenimentului cuprinde:
10.00 - 10.10  Gheorghe Chiuhandu, Primar al Municipiului Timisoara
10.10 - 10.45  Provocari si tendinte privind asigurarea calitatii serviciilor pentru persoanele cu dizabilitati din Romania, Claudia Bratan, DGPPH
10.45 - 11.00  Francisc Simon, Presedinte Federatia ONPHR
11.00 - 11.30  Pauza de cafea. Sesiune de discutii cu presa.
11.30 - 12.00  Serviciile sociale pentru persoane cu dizabilitati, trenduri si provocari internationale, partenerul transnational CRPG - Jeronimo Sousa, Director CRPG (Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia, Portugalia)
12.00 - 12.15  Proiectul Excelent - premise pentru imbunatatirea calitatii in serviciile de reabilitare oferite persoanelor cu dizabilitati, Theodor Porojan, manager de proiect
12.15 - 12.45  Calitatea europeana in servicii sociale - prezentarea standardului EQUASS, partenerul transnational CRPG, António Rilho – CRPG, Portugalia
12.45 - 13.00  Sesiune de intrebari si raspunsuri
13.00 - 13.15  Concluzii
13.15 -  Pranz

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0256228062, 0723726569, email pentruvoi@pentruvoi.ro, sau website www.pentruvoi.ro. Persoana de contact este Alina Sima.