3 decembrie – Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

3 decembrie, Timişoara

Cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, Fundaţia „Pentru Voi” atrage atentia asupra situatiei alarmante in care se afla sistemul de asistenta sociala din Romania.

In multe tari din Uniunea  Europeana, persoanele cu dizabilitati sunt grav afectate de masurile de austeritate luate de guvernele tarilor lor. Conform unui studiu lansat in 6 noiembrie a.c. in Parlamentul European de Fundatia Centrul European, scaderea bugetelor alocate programelor destinate domeniului social duce la incalcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati. Una din cinci persoane cu dizabilitati din Europa traiesc la limita saraciei si unele servicii se desfiinteaza partial sau total. Si adevaratul impact al crizei asupra persoanelor cu dizabilitati se va vedea peste 2-3 ani. In aceste conditii, se pune sub un mare semn de intrebare faptul ca Uniunea Europeana va fi in stare sa isi atinga obiectivele Strategiei Europene pana in 2020 in ceea ce priveste angajarea, educatia, viata independenta, standardele de viata si protectie sociala, si saracia. 

In Romania situatia este si mai dramatica, deoarece si inainte de criza economica persoanele cu dizabilitati aveau putine sanse la o viata decenta. Conform statisticilor DGPPH, din 30 iunie 2012, in Romania exista 101 997 adulti cu dizabilitati intelectuale, din care doar 202 sunt inclusi intr-unul din cele 17 centre de zi existente la nivelul intregii tari. Persoanele cu dizabilitati intelectuale, familiile lor si organizatiile furnizoare de servicii sociale pentru acest grup sunt grav afectate de reducerea alocatiilor bugetare, careia i s-a suprapus si blocarea finantarilor europene prin POSDRU.

In numele beneficiarilor nostri, 195 de adulti cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor, solicitam viitorului Parlament si Guvern al Romaniei o serie de masuri care sa le vina in sprijin:

• adoptarea in regim de urgenta a legii contractarii serviciilor sociale

• modificarea Codului Civil in concordanta cu prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati prin introducerea mecanismului tutelei partiale

• modificarea Codului Muncii, pentru ca si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca sa poata fi angajate, cu acordul tutorelui, in unitati protejate

• folosirea Fondului Social European in perioada 2014-2020 pentru sustinerea si dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Cu o expertiza de peste 16 ani in domeniul dizabilitatii, Fundatia “Pentru Voi” sta la dispozitia autoritatilor pentru a oferi sprijin in implementarea acestor masuri vitale pentru functionarea eficienta a sistemului social din Romania.