Sindromul Down: De la cursul de genetică la viaţa cotidiană

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down (21 martie), un grup de timişoreni cu Sindrom Down, beneficiari ai Fundaţiei „Pentru Voi”, s-au întalnit cu studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, pentru a le oferi o nouă perspectivă asupra abilităţilor persoanelor cu Sindrom Down.

De ziua lor, persoanele cu Sindrom Down le-au vorbit viitorilor doctori despre viaţa lor, despre problemele cu care se confruntă şi despre dorinţa lor de a fi membri activi şi valoroşi ai comunităţii din care fac parte. Astfel, mulţumim Catedrei de Genetică a Facultăţii de Medicină Generală precum şi Facultăţii de Medicină Dentară pentru implicarea în această acţiune.

Down_1.jpg

Întâlnirea a avut loc în data de 21 martie 2014, la ora 11, la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara în sala 241, iar după întâlnire, grupul de timişoreni cu Sindrom Down, beneficiari ai Fundaţiei „Pentru Voi”, au luat masa în oraş pentru a-şi sărbători ziua.

Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom suplimentar (în general la nivelul perechii de cromozomi 21). Sindromul Down poate fi asociat cu o serie de probleme medicale: în SUA statisticile arată că 40-50% dintre copiii cu sindrom Down au defecte cardiace congenitale, riscul de pneumonie este de 62 de ori mai mare decât la non-Down, riscul de leucemie este de 15-20 de ori mai ridicat şi 100% din persoanele cu sindrom Down vor dezvolta unele semne fiziologice de Alzheimer. Tocmai de aceea, accesul la servicii medicale de calitate este deosebit de important pentru persoanele cu sindrom Down.

În întreaga lume în această zi se vor desfăşura o serie de manifestări menite să atragă atenţia asupra problematicii persoanelor cu Sindrom Down şi a importanţei dezvoltării de servicii sociale comunitare pentru integrarea socială a acestora.

Este al cincilea an când Fundaţia „Pentru Voi” marchează la Timişoara Ziua Mondială a Sindromului Down.

 

 

Galerie