Special Olympics Timisoara

Sambata, 4 decembrie 2004 a avut loc prima editie a Jocurilor locale Special Olympics organizate de catre Fundatia "Pentru Voi"in colaborare cu Special Olympics Bucuresti, Facultatea de Educatie fizica si Sport Timisoara si Corpul Pacii, SUA.
Scopul principal al acestui eveniment a fost organizarea de competitii sportive adaptate persoanelor cu dizabilitati intelectuale avand IQ < 70 la urmatoarele discipline:
•  fotbal adaptat - pentru echipa de 5 jucatori
•  baschet adaptat – pase la tinta, aruncare cos
•  atletism adaptat – 25m, 50m, 100m, 200m
 
Grupele de varsta au fost 8-11 ani, 12-15 ani, 16-21 ani, 22-26 ani, 27-32 ani, si peste 33 ani. Participantii sportivi au primit medalii, diplome si surprize Mc. Donald's iar castigatorii s-au calificat la faza nationala organizata la Bucuresti.
La acest concurs desfasurat la Sala Olimpia din Timisoara au participat centre din Gavojdia, Scoala speciala D. Ciumageanu, Casa Faenza si Centrul de zi Pentru Voi.
Miscarea special olympics a inceput in 1968, in Statele Unite ale Americii , bazele organizatiei Special Olympics International fiind puse in Eunice Kennedy Shirver, sora presedintelui J.F. Kennedy. In prezent existand asemenea programe in peste 150 tari din intreaga lume.
Acest eveniment se alatura celorlaltor organizate cu scopul de a demonstra ca se poate , ca persoanele cu dizabilitati sunt oameni valorosi, care au propria contributie in viata comunitatii, si ca tot ceea ce tine de izolare si segregare ar trebui uitate.