Servicii comunitare pentru persoane cu dizabilitati intelectuale

Fundatia Pentru Voi in colaborare cu Incluziune – Federatia Organizatiilor pentru Persoane cu Dizabilitati Intelectuale din Romania a organizat in perioada 23-24 februarie sesiunea de formare „Servicii comunitare pentru persoane cu dizabilitati intelectuale”, parte integranta a proiectului „Dezvoltare Organizationala prin Formarea si Educarea Adultilor de catre Organizatiile Nationale din Europa Centrala si de Est”, finantat de catre Initiativa pentru Sanatate Mintala a Institutului pentru o Societate Deschisa – Budapesta si Inclusion Europe.
La sfarsitul anului trecut Delegatia Comisiei Europene in Romania si ANPH au lansat proiectul Phare 2003 „Sprijin pentru reforma sistemului de protectie a persoanelor cu handicap din Romania" . Acest proiect cuprinde si Reforma Institutionala, componenta care urmareste restructurarea/inchiderea institutiilor rezidentiale mari si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor institutionalizate , respectiv crearea si dezvoltarea serviciilor alternative comunitare, cu accent pe promovarea formarii si orientarii profesionale si a integrarii profesionale a persoanelor cu dizabilitati.
Avand in vedere oportunitatea si necesitatea dezvoltarii serviciilor alternative comunitare aceasta sesiune de formare a avut ca scop prezentarea modelelor de buna practica din acest domeniu, a modului de organizare ale acestora si isi propune sa vina in sprijinul organizatiilor/institutiilor care vor aplica pentru crearea unor asemenea servicii comunitare.
Seminarului s-a desfasurat pe durata a doua zile si a cuprins prezentarea serviciilor de zi si rezidentiale respectiv vizitarea Centrului Pentru Voi, locuintelor protejate LAURA, DINA si DINU respectiv a brutariei de la Sacalaz.
Cei 21 de participanti au fost leaderi ai unor organizatiilor neguvernamentale din domeniul dizabilitatii intelectuale si reprezentanti ai Inspectiilor Regionale ANPH respectiv ai Consiliilor Judetene din 14 judete si Bucuresti.