Expeditia „Vise fara limite” si-a atins scopul!

Cu bucurie va anuntam ca expeditia romaneasca „Vise fara limite” si-a atins cel mai important scop: varful Shishapangma , din Tibet.

Dupa multe pregatiri , dupa o perioada de o luna de aclimatizare, alimentare si echipare a tuturor taberelor intermediare, in data de 3 mai s-a ajuns pe varf ! Ultima suta de metri a fost facuta intr-o ora. S-a plecat de la ultima tabara – 7200 m – la ora 4 dimineata , intoarcerea la cort avand loc de-abia la orele 22, dupa o zi extenuanta, cu vant puternic, ceata si zapada . Insa cele 15 minute petrecute pe varf au meritat tot efortul depus!

Poza1 - steagul beneficiarilor de la „Pentru Voi” a fost arborat, in premiera pe Shishapangma , la 8012 m.
Poza2 - beneficiarii Centrului pentru copii cu dizabilitati "Samadhan" semnand steagul "pentru Voi"
Poza3 - echipa invingatoare, purtatorii mesajului de responsabilitate sociala si de respect pentru diversitate

Clubul Sportiv Alternative si Fundatia Pentru Voi a organizat, in premiera romaneasca, prima expeditie pe un varf de peste 8000 de metri prin care se transmite un mesaj de responsabilitate sociala si de respect pentru diversitate.
Scopul proiectului este de a demonstra, prin intermediul unui complex traseu socio-cultural, ca barierele fizice si limitele interioare pot fi depasite.
Stim ca este un demers indraznet si mai putin obisnuit, insa credem in forta mesajului transmis astfel. Ideea depasirii propriilor limite si de a demonstra ca se poate mai mult este comuna atat alpinistilor (provocarea limitelor fizice si mentale) cat si persoanelor cu dizabilitati, familiilor lor si profesionistilor din domeniu (eliminarea barierelor impuse de limitarile fizice, mentale, psihologice creatoare de dizabilitate). Am identificat astfel un mesaj comun - vise fara limite - si am decis sa demaram proiectul, alpinistii de la Alternative devenind astfel purtatorii de cuvant ai tinerilor cu dizabilitati de dezvoltare de la Pentru Voi.

Proiectul consta, pe de o parte, in realizarea unei expeditii de alpinism in Muntii Himalaya cu scopul escaladarii unui varf de 8000 m in premiera romaneasca (Sishapangma - 8035m) si traversarea Indiei si Nepalului si, pe de alta parte, in crearea de legaturi intre persoanele cu dizabilitati din lume si sustinerea integrarii acestora in societate. Intregul proiect – atat expeditia cat si activitatile de dupa intoarcerea in tara - dureaza noua luni: martie – noiembrie 2005, cu implicarea directa a 3 alpinisti , care participa la expeditie,  a 15 tineri cu dizabilitati de la Pentru Voi, care se vor intalni cu alpinistii si a 3 organizatii - din Asia - pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, care vor fi vizitate de membrii expeditiei.
Ceea ce este important este atasarea unui mesaj social acestei expeditii care pe langa faptul ca va fi o premiera din punct de vedere sportiv, va fi si o campanie de promovare a unei societati inclusive, fara bariere pentru cei cu dizabilitati.

Sponsorii si partenerii proiectului sunt:
Glaxo Smith and Kline – sponsor principali
Holcim White, U.C.M. Resita - sponsori
Consiliul Local al Municipiului Timisoara – sustinator al proiectului
Compan SA, Schindler SA, Kathrein Romkatel, Grup-Constructii Est, Chiriac-Tex SRL, Asam SA, Neomedia SRL – care au oferit suprijin financiar;
Salomon, Magazinul Himalaya si Gotech – care au oferit echipament sportiv;
Austrian Airlines – reducere la transport;
National Geographic Romania - partener media.

Pentru mai multe informatii despre acest proiect accesati adresa http://shishapangma.romturism.ro/