CE AM SCHIMBAT

Pentru Voi si IPP solicita Parlamentului Romaniei sa acorde prioritate legislativa problemelor persoanelor cu dizabilitati

Fundatia Pentru Voi si Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita Parlamentului Romaniei sa acorde prioritate legislativa problemelor persoanelor cu dizabilitati
 
Bucuresti, 2 februarie 2010 ■ Avand in vedere preocuparea extrem de scazuta a actualului Parlament, asa cum rezulta din analiza activitatii primelor sesiuni legislative din acest mandat, pentru legiferarea problemelor acute cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati din Romania, Fundatia Pentru Voi si Institutul pentru Politici Publice (IPP) cer celor doua Camere sa aseze in lista de prioritati si proiectele legislative care privesc persoanele cu dizabilitati. 

Din 7 proiecte vizand in principal modificari ale legii-cadru privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, doar doua au devenit legi in recent incheiata sesiune legislativa a Parlamentului, ambele promovand masuri exclusiv pasive:
1. Legea nr. 359/2009 care prevede scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia care sunt in folosinta persoanelor cu handicap grav;
2. Legea nr. 360/2009 care prevede introducerea unor scutiri de impozit pe indemnizatiile de natura salariala si pensii pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat.
  
De partea cealalta, Guvernul a avizat negativ 4 dintre cele 7 proiecte legislative depuse in sesiunea trecuta de parlamentari, motivand inoportunitatea si slaba fundamentare a acestora, desi printre initiatori se aflau si reprezentanti ai PDL, semn ca nu exista o comunicare eficienta la nivel politic in materie de prioritati legislative in acest domeniu. Mai mult, Guvernul a adoptat la inceputul acestui an fara consultarea furnizorilor de servicii o hotarare prin care stabileste standarde de cost pentru serviciile sociale fara a tine cont de gradul de dizabilitate, abordare care contravine normelor europene ce prevad dreptul persoanei la servicii sociale flexibile, centrate pe persoana si adaptate la nevoile individuale.

Dat fiind ca a inceput recent o noua sesiune legislativa, facem un apel la Parlament atragand atentia ca cea mai importanta masura legislativa este ratificarea Conventiei ONU pentru persoanele cu dizabilitati, dezbaterea ei fiind constant tergiversata in Parlament. Ratificarea Conventiei va crea cadrul necesar pentru a asigura respectarea drepturilor si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati. Cele doua organizatii constata ca persoanele cu dizabilitati nu reprezinta o prioritate pentru Parlament, care amana constant discutarea problemelor lor si considera acest fapt cu atat mai grav cu cat acest grup are o reprezentare limitata, aproape inexistenta in randul decidentilor politicilor sociale din Romania 

Cele doua organizatii isi reafirma disponibilitatea de dialog cu factorii de decizie si isi pun la dispozitie resursele de cercetare si expertiza pentru un proces legislativ avand la baza cercetari aprofundate si justificari obiective, in fundamentarea unor politici publice autentice in acest domeniu. 

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Elena Iorga, Director de programe IPP la tel: 021 212 3126, e-mail: elena@ipp.rosi Laila Onu, Director executiv Fundatia Pentru Voi la tel: 0256.228.062, e-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro

Unităţile protejate căpuşă nu mai pot desfăşura activităţi de vânzări/ intermedieri!

Timişoara, 11 iunie

Conform Legii 207 din 2 iunie 2009, numai unităţile protejate înfiinţate în cadrul organizaţiilor persoanelor cu handicap pot desfăşura şi activităţi de vânzări/intermedieri, cu condiţia ca minimum 75% din profitul obţinut să fie destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizaţiile respective. Aceste unităţi au obligaţia prezentării unui raport financiar la fiecare început de an, din care să rezulte cum au fost utilizate fondurile obţinute prin activitatea comercială.

„Parlamentul a ales să ofere o sursă de venituri organizaţiilor persoanelor cu handicap prin intermediul unităţilor protejate care funcţionează în cadrul acestora. Sperăm ca măcar acum, organele responsabile vor demara controale la unităţile protejate capuşă şi vor sancţiona încălcarea prevederilor legii 448/2006.” a declarat Laila Onu, director al Fundaţiei „Pentru Voi”.
Ce se întâmpla înainte Ca urmare a prevederilor legislative destinate stimulării angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, au apărut o serie de „unităţi protejate căpuşă” care
deturnau bani de la bugetul de stat şi făceau o concurenţă neloială acelor unităţi protejate care angajează într-adevăr persoane cu dizabilităţi. Fondurile care ar fi trebuit plătite de către companii sau instituţii publice în condiţiile Legii 448/2006 ajungeau în buzunarul unor oportunişti imorali. S-a ajuns ca programele de training ale marilor companii sau achiziţia de scutere pentru poştaşi să fie furnizate prin intermediul unor unităţi protejate capusă, care făceau
intermedierea.
————-
Legea 207/2009 aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2008 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Alegerile europarlamentare 2009 în limbaj uşor de înţeles

Timişoara 5 iunie

În apropierea alegerilor Europarlamentare, Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara a editat broşura „Alegeri europarlamentare 2009”, în limbaj uşor de înţeles, pentru a explica persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare procesul electoral.

În Uniunea Europeană sunt 65 milioane de persoane cu dizabilităţi. În 2007, mişcarea europeană a organizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi a adunat 1,3 milioane de semnături în favoarea adoptării unei legislaţii comprehensive pentru persoanele cu dizabilităţi în Uniunea Europeană.

„Aşteptăm de la noul legislativ european îndeplinirea acestei cerinţe a societaţii civile europene şi împlementarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi la nivelul Uniunii Europene.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi” din Timişoara. “Pentru Voi” a fost mereu preocupată de participarea la vot a persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare promovând participarea publică a acestei categorii de persoane adesea neglijată de politicieni. Acest material vine în întâmpinarea nevoii de informare cu privire la alegerile europarlamentare de duminică, fiind foarte util pentru toţi cetăţenii cu drept de vot din România.

Broşura care explică ce inseamnă alegerile europarlamentare, unde, când, cine si cum se votează, a fost tipărită în 100 de exemplare şi poate fi descărcată pentru consultare, în mod gratuit de pe pagina de internet a Fundaţiei. Ea a fost trimisă în format electronic tuturor direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară pentru a fi folosită ca material informativ pentru cei cu drept de vot.

Broşuri similare au fost tipărite în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, prin intermediul federaţiei Inclusion Europe din care face parte şi Fundaţia „Pentru Voi”.

Partidele fata in fata cu dizabilitatea

Noiembrie 2008

Fundatia „Pentru Voi”, în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice si Federatia Incluziune România, a desfasurat campania „Partidele fata în fata cu dizabilitatea”. Campania si-a propuus includerea tematicii dizabilitatii în agenda electorala, în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a.c.

România se pregateste sa ratifice Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati, un document care marcheaza, istoric, trecerea la o noua întelegere a dizabilitatii: la fel ca si diversitatea etnica sau religioasa, de orientare sexuala sau politica, dizabilitatea este o forma de manifestare a diversitatii umane. Cea mai recenta dovada a acestei abordari a dizabilitatii a fost discursul presedintelui ales al SUA, Barack Obama „It’s the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Latino, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled – Americans who sent a message to the world that we have never been a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America.”

Si noi ne dorim si ne asteptam de la cei care ne conduc sa înteleaga ca persoanele cu dizabilitati sunt cetateni cu drepturi depline ai României si ca este responsabilitatea statului român sa asigure respectarea acestor drepturi.

Campania „Partidele fata în fata cu dizabilitatea” a oferit Partidelor politice oportunitatea de a prezenta votantilor modalitatile concrete prin care vor promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Totodata, campania a vizat informarea persoanelor cu dizabilitati, si a familiilor lor (adica un electorat de 1 milion si jumatate de votanti) pentru a vota în cunostinta de cauza.

În acest sens organizatiile initiatoare au trimis o scrisoare principalelor trei partide politice din România prin care li se solicita, ca pâna la data de 19 noiembrie a.c., sa precizeze principalele 3 prioritati ale acestora în domeniul dizabilitatii si sa raspunda la urmatoarele 3 întrebari:

•  Veti vota în favoarea ratificarii Conventiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati?

•  Ce masuri legislative veti lua pentru stoparea abuzurilor în ceea ce priveste aplicarea Legii 448/2008 în domeniul functionarii unitatilor protejate? (În prezent, spiritul legii, acela de angajare în munca a persoanelor cu dizabilitati, este deturnat prin înfiintarea de asa-numite unitati protejate „capusa”, a caror ratiune economica nu este angajarea persoanelor cu dizabilitati, ci profitul unor antreprenori imorali.

•  Desi incluziunea sociala si viata în comunitate, sustinuta de servicii comunitare de calitate, sunt subiecte stipulate în toate strategiile si documentele oficiale din domeniul dizabilitatii, pâna în prezent nu a fost închisa nici o institutie rezidentiala pentru persoane adulte cu dizabilitati intelectuale. Din nefericire, statul român continua sa investeasca în „reconditionarea” acestora, ignorând faptul ca însasi existenta acestui gen de institutii de tip azil este o încalcare a drepturilor elementare ale omului. Partidul dumneavoastra va promova politici concrete în favoarea închiderii acestui tip de institutii si a orientarii fondurilor catre servicii sociale comunitare de calitate?

Odata centralizate, raspunsurile candidatilor au fost comunicate în presa centrala si locala, pe site-ul Fundatiei „Pentru Voi” si al Institutului pentru Politici Publice si în spatiul virtual, pentru a contribui la buna informare a electoratului.

Română