Promovarea Drepturilor Omului pentru Persoanele cu Dizabilitati Intelectuale în Societatea Civila

2002

"Promovarea Drepturilor Omului pentru Persoanele cu Dizabilitati Intelectuale în Societatea Civila" a fost un proiect international, demarat de Inclusion Europe în anul 2000. Acest proiect a fost finantat de Comisia Europeana avand ca parteneri, alaturi de România, urmatoarele tari: Cehia, Estonia, Ungaria, Macedonia, Polonia, Slovenia si Bulgaria. În România, acest proiect a fost implementat de Fundatia "Pentru Voi" si România Inclusiva.

Proiectul a avut ca scop monitorizarea modului în care se respecta Regulile Standard ale ONU privind egalizarea sanselor pentru persoanele cu dizabilitati si gasirea unor cai comune de actiune în vederea îmbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

În cadrul aceluiasi proiect, alaturi de întâlnirile pentru monitorizarea proiectului s-au desfasurat si seminarii. În luna februarie la Praga a avut loc un seminar privind legislatia europeana, în luna iunie la Brussels a avut loc un seminar privind functionarea institutiilor Uniunii Europene iar în luna noiembrie, tot la Brussels, un seminar pe tema antidiscriminarii persoanelor cu dizabilitati.

In aprilie 2002, raportul a fost lansat la Strasbourg, Brussels si Bucuresti. La Bucuresti, cu aceasta ocazie, a fost organizata o conferinta nationala. Urmatorul pas l-a constituit stabilirea unor planuri de actiune în vederea cresterii calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Pentru aceasta, fiecare tara a elaborat un Plan de Actiune pentru Incluziune.

Proiectul s-a finalizat prin organizarea, în mai 2003, a unei conferinte internationale la Tallin, în Estonia, cu ocazia Anului International al Persoanelor cu Dizabilitati Intelectuale.