Romania voteaza SMART

5 mai - 1 iunie 2008

Un proiect de succes este, fara exceptie, unul bazat pe obiective SMART: specifice, masurabile, realiste, realizabile si încadrate în timp. Deoarece aceleasi jaloane ale succesului masoara si competenta unui bun administrator public, Fundatia Pentru Voi (Timisoara), Federatia Incluziune România si Institutul pentru Politici Publice (Bucuresti) au oferit candidatilor din 5 judete (Timis, Giurgiu, Hunedoara, Mures, Sibiu) si din Bucuresti oportunitatea de a prezenta votantilor modalitatile concrete prin care vor promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

În Timisoara si în Bucuresti, în data de 5 mai a.c., câte un grup de persoane cu dizabilitati intelectuale, parinti si reprezentanti ai ONGurilor organizatoare, s-au întânit cu 5 candidati pentru pozitia de presedinte al Consiliului Judetean Timis si, respectiv, 6 candidati pentru cea de primari de sector ai Municipiului Bucuresti. Candidatii vor primi astfel o serie de întrebari referitoare la ce anume vor întreprinde concret pentru incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, daca vor fi alesi în functiile pentru care candideaza. De asemenea, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean din cele 5 judeţe şi candidaţii la primăriile sectoarelor bucureştene au primit scrisori continând aceleasi întrebari. Termenul de transmitere a răspunsurilor a fost 15 mai a.c.

***

Acest raport este rezultatul campaniei „România voteaza SMART”, care s-a derulat pe parcursul lunii mai si care si-a propus crearea unui cadru de comunicare între votanti si candidatii la alegerile pentru Consiliile Judetene si, respectiv, primariile de sector ale Capitalei, un instrument democratic ce are ca scop votul informat al cetatenilor României.

Dintre cei 41 de candidati la presedintia consiliului judetean din cele 5 judete contactati în cadrul campaniei „România voteaza SMART”, 17 au raspuns invitatiei. Dintre cei 18 candidati la primariile de sector din Bucuresti contactati, doar un candidat a raspuns punctual întrebarilor desi în timpul celor 6 întâlniri avute cu unii dintre acestia toti s-au aratat interesati de rezolvarea problemelor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati intelectuale. Se pune astfel problema daca numarul relativ scazut de replici la apelul campaniei „România voteaza SMART” indica un interes la fel de scazut al eligibililor fata de problematica dizabilitatii intelectuale.

***

România votează SMART... dacă este informata în mod concret cum anume vor actiona candidatii, în caz ca vor fi alesi. La data de 3 mai 2008 intra în vigoare Conventia ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati. Semnatara a acestei Conventii, România cauta, la 1 iunie 2008, politicieni SMART.

***