Partidele fata in fata cu dizabilitatea

Noiembrie 2008

Fundatia „Pentru Voi”, în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice si Federatia Incluziune România, a desfasurat campania „Partidele fata în fata cu dizabilitatea”. Campania si-a propuus includerea tematicii dizabilitatii în agenda electorala, în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a.c.

România se pregateste sa ratifice Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati, un document care marcheaza, istoric, trecerea la o noua întelegere a dizabilitatii: la fel ca si diversitatea etnica sau religioasa, de orientare sexuala sau politica, dizabilitatea este o forma de manifestare a diversitatii umane. Cea mai recenta dovada a acestei abordari a dizabilitatii a fost discursul presedintelui ales al SUA, Barack Obama „It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Latino, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled – Americans who sent a message to the world that we have never been a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America.”

Si noi ne dorim si ne asteptam de la cei care ne conduc sa înteleaga ca persoanele cu dizabilitati sunt cetateni cu drepturi depline ai României si ca este responsabilitatea statului român sa asigure respectarea acestor drepturi.

Campania „Partidele fata în fata cu dizabilitatea” a oferit Partidelor politice oportunitatea de a prezenta votantilor modalitatile concrete prin care vor promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Totodata, campania a vizat informarea persoanelor cu dizabilitati, si a familiilor lor (adica un electorat de 1 milion si jumatate de votanti) pentru a vota în cunostinta de cauza.

În acest sens organizatiile initiatoare au trimis o scrisoare principalelor trei partide politice din România prin care li se solicita, ca pâna la data de 19 noiembrie a.c., sa precizeze principalele 3 prioritati ale acestora în domeniul dizabilitatii si sa raspunda la urmatoarele 3 întrebari:

•  Veti vota în favoarea ratificarii Conventiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati?

•  Ce masuri legislative veti lua pentru stoparea abuzurilor în ceea ce priveste aplicarea Legii 448/2008 în domeniul functionarii unitatilor protejate? (În prezent, spiritul legii, acela de angajare în munca a persoanelor cu dizabilitati, este deturnat prin înfiintarea de asa-numite unitati protejate „capusa”, a caror ratiune economica nu este angajarea persoanelor cu dizabilitati, ci profitul unor antreprenori imorali.

•  Desi incluziunea sociala si viata în comunitate, sustinuta de servicii comunitare de calitate, sunt subiecte stipulate în toate strategiile si documentele oficiale din domeniul dizabilitatii, pâna în prezent nu a fost închisa nici o institutie rezidentiala pentru persoane adulte cu dizabilitati intelectuale. Din nefericire, statul român continua sa investeasca în „reconditionarea” acestora, ignorând faptul ca însasi existenta acestui gen de institutii de tip azil este o încalcare a drepturilor elementare ale omului. Partidul dumneavoastra va promova politici concrete în favoarea închiderii acestui tip de institutii si a orientarii fondurilor catre servicii sociale comunitare de calitate?

Odata centralizate, raspunsurile candidatilor au fost comunicate în presa centrala si locala, pe site-ul Fundatiei „Pentru Voi” si al Institutului pentru Politici Publice si în spatiul virtual, pentru a contribui la buna informare a electoratului.