Ce este dizabilitatea intelectuala?

Termenul de „dizabilitate intelectuală” se referă la o stare permanentă, de obicei prezentă încă de la naştere sau care se dezvoltă înaintea vârstei de 18 ani, care se caracterizează în special prin afectarea facultăţilor care contribuie la nivelul global de inteligenţă, adică a capacităţilor cognitive, de comunicare, motorii şi sociale şi care este acompaniată de restricţii semnificative în funcţionarea adaptativă în următoarele domenii de aptitudini: comunicare, autoîngrijire, viaţă de familie, aptitudini sociale/interpersonale, uz de resursele comunităţii, autoconducere, aptitudini şcolare funcţionale, ocupaţie, timp liber, sănătate şi securitate.

Niveluri de dizabilitate intelectuală

Dizabilitatea intelectuală este o stare caracterizată prin dificultăţi majore de învăţare și înţelegere, datorate unei dezvoltări incomplete a inteligenţei. În funcţie de nivelul coeficientului de inteligenţă, dizabilitatea intelectuală se clasifică în:

- Dizabilitate intelectuală uşoară(IQ între 50 şi 70)

- Dizabilitate intelectuală medie(IQ între 35 şi 49)

- Dizabilitate intelectuală severă(IQ între 20 şi 34)

- Dizabilitate intelectuală profundă(IQ sub 20)

Majoritatea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale sunt aceleaşi ca ale celorlalţi oameni: contact social, siguranţă, locuinţă corespunzatoare, educaţie, muncă etc.

Nivelul de independenţă personală expectat de la o persoană cu dizabilităţi intelectuale poate fi influenţat de diverşi factori, incluzând educaţia, motivaţia, caracteristicile personalităţii, oportunităţile sociale şi profesionale, precum şi condiţiile medicale care pot coexista cu retardul mental.

Care sunt cauzele dizabilitatii intelectuale?

Cauzele pot fi genetice, dar şi legate de factorii de mediu din timpul sarcinii. Adesea se face confuzie între boala mintală şi dizabilitatea intelectuală, deşi între acestea sunt foarte mari diferenţe. Boala mintală este o boală şi poate fi vindecată, în timp ce dizabilitatea intelectuală durează o viaţă.

Câte persoane au dizabilitate de dezvoltare în lume/în România?

Se estimează un procent ce variază între 1 si 3% de persoane cu dizabilitati intelectuale în lume.

Deşi nu există o date clare în ceea ce priveşte prevalenţa pe sexe, există unele păreri cum că aceasta dizabilitate afectează mai mult persoanele de sex masculin.

Care este diferenţa între dizabilitate intelectuală şi boală mentală?

 

Dizabilitate intelectuală

Boală psihică 

Este o condiţie care durează întreaga viaţă Este o disfuncţie care afectează sentimentele şi comportamentul
Nu se vindecă Se vindecă
Apare de obicei înainte de vârsta de 18 ani Poate apărea in orice etapă a dezvoltării
Este afectat coeficientul general de inteligenţă Nivel intelectual normal daca nu se însoţeşte de alte dizabilităţi
Dificultăţile de învăţare și înţelegere duc la probleme școlare și la locul de muncă și la dificultăţi în a fi incluși în viaţa normală a societăţii Are un nivel bun de autonomie şi funcţionare în societate