Cea mai buna campanie de voluntariat public

2009

Proiectul „ Un prieten pentru TINE” al Fundatiei “Pentru Voi” a câstigat premiul Cea mai buna campanie de voluntariat public joi seara, în cadrul premiilor Galei Oameni pentru Oameni 2009. Proiectul a constat în formarea unei relatii de prietenie între mentor - voluntar si discipol - persoana cu dizabilitati intelectuale.

35 de timisoreni au dat dovada de deschidere si lipsa de prejudecati implicându-se în acest proiect, prin care au oferit 4 ore pe luna din timpul lor liber pentru a-l petrece alaturi de o persoana cu dizabilitati intelectuale. Viata a 35 persoane cu dizabilitati intelectuale s-a schimbat semnificativ: au descoperit lucruri noi, au cunoscut persoane noi, au câstigat un prieten, datorita caruia nevoia de a apartine si de a fi apreciat nu mai este atât de acuta.

“Proiectul este impresionant nu prin grandoare ci prin abordarea unui domeniu neglijat de obicei si anume cel al relatiilor interumane. Pentru incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale este nevoie de legi bune, de conventii internationale, de investitii în servicii sociale de calitate, dar si de o comunitate deschisa ideei de incluziune sociala, care sa accepte si sa pretuiasca diferentele, în care oamenii sa-si depaseasca frica si prejudecatile si sa se simta solidari cu concetatenii lor cu dizabilitati.” a declarat Laila Onu director executiv al Fundatiei “Pentru Voi”.

Cei 35 de voluntari, familiile si prietenii lor au învatat cât de multa bucurie pot aduce prin dedicarea a doar 4 ore pe luna unui prieten cu dizabilitati. Toodata, s-au convins ca persoanele cu dizabilitati pot trai în comunitate, pot fi vecini si prieteni buni si ca segregarea lor în institutii trebuie sa înceteze si în România. Unul din voluntarii implicati în proiect a declarat “Am devenit mentor pentru ca am vrut sa ofer. Nu mi-am dat seama ca o sa primesc atât de mult!”

Proiectul a obtinut în anul 2006 o distinctie speciala în cadrul Romanian PR Award.

Gala Oameni pentru Oameni este un concurs national si un eveniment care premiaza implicarea sociala a companiilor, cetatenilor si organziatiilor neguvernamentale. Evenimentul ajuns la a 6-a editie a fost organziat de Asociatia pentru Relatii Comunitare în parteneriat cu Camera de Comert Americana în România. Anul acesta au fost înscrise în concurs 118 proiecte în valoare totala de 27 400 000 Euro fata de 11 000 000 Euro în cadrul editiei precedente.

Printre câstgatorii de anul acesta din cadrul Galei Oameni pentru Oameni amintim: Cea mai de impact interventie in comunitate prin sponsorizare acordata de o companie: Unicredit Tiriac pentru Cicloteque ; Premiu pentru Coerenta in Strategia de Implicare in Comunitate – Petrom; Cel mai bun program de voluntariat corporatist: United Way Romania - Genpact Volunteers; Cel mai bun program comunitar: Realitatea - Romania prinde Radacini ; Cea mai buna campanie de atragere de fonduri: Habitat pentru Umanitate pentru campania "Din nou la adapost"; Donatorul individual al anului 2008: Dinu Patriciu pentru "Inventeaza-ti Viitorul!".

Lista completa a câstigatorilor poat fi accesata la http://gala.arcromania.ro. Mai multe detalii despre proiectul “Un prieten pentru TINE” aici >>>