Centru de zi pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe sau multiple

2005

Scopul proiectului este cresterea calitatii vietii pentru 40 de persoane cu dizabilitati intelectuale severe si comportament provocator prin înfiintarea unui centru de zi pentru ei.

Obiective:

1. Furnizarea de servicii de centru de zi profesionale (opt ore pe zi) în functie de nevoile individuale pentru 40 de persoane cu dizabilitati intelectuale severe, si/sau dizabilitati multiple, si/sau comportament provocator.

2. Oferirea unor oportunitati pentru incluziunea sociala a beneficiarilor.

3. Furnizarea de consiliere familiala si sprijin pentru familiile beneficiarilor.

Grupurile tinta:

•  40 de adulti cu dizabilitati intelectuale severe si/sau comportament provocator.

Problema:

Exista prea putine servicii comunitare în România pentru adulti cu dizabilitati intelectuale severe. Conditiile necorespunzatoare din institutiile rezidentiale din România pentru persoanele cu dizabilitati au fost prezentate repetat de media internationala.

Serviciile comunitare au fost dezvoltate în ultimii ani în principal pentru copii. Adultii cu dizabilitati intelectuale sunt discriminati fara nici o sansa de integrare în comunitate, si unul din motive este lipsa serviciilor adecvate. Cea mai dezavantajata categorie este cea a persoanelor cu dizabilitati multiple si severe, care sunt aproape total izolati.

În Timisoara exista cinci servicii diferite pentru copii cu dizabilitati intelectuale: aproximativ 600 de copii utilizeaza aceste servicii. Unicul serviciu disponibil pentru adultii cu dizabilitati intelectuale este centrul Pentru Voi, înfiintat de Fundatia Pentru Voi în 1997 si finantat de bugetul local în cadrul unui parteneriat public-privat. Centrul Pentru Voi ofera servicii pentru 110 beneficiari cu diferite grade de dizabilitate intelectuala.

Avem o lista lunga de asteptare pentru admiterea în centru (în prezent 30 de persoane). Unele cereri dateaza din 2001. Cele mai multe sunt de la persoane cu dizabilitati severe si multiple. Nu putem accepta aceste cereri din lipsa de spatiu.

Cei sase ani de experienta în furnizarea de servicii alternative pentru adulti cu dizabilitati intelectuale ne-a aratat ca nevoile persoanelor cu dizabilitati severe difera foarte mult de nevoile persoanelor cu dizabilitati usoare sau medii. Este foarte dificil pentru noi sa satisfacem nevoile ambelor categorii în aceesi locatie.

În prezent centrul nostru a devenit prea mic si aglomerat, mult prea zgomotos, hiperstimulant, în special pentru persoane cu autism sau pentru cei cu dizabilitati severe.

Persoanele cu paralizie cerebrala în carucior cu rotile au nevoie de echipament special de ridicat si suport la baie si toaleta. Toaletele din centrul actual nu sunt dotate cu aceste echipamente speciale si sunt prea mici pentru a instala astfel de echipamente.

Unica optiune realista pentru a rezolva aceste probleme este construirea unei noi cladiri si mutarea centrului de zi în aceasta noua cladire, cu camere adecvate, adaptate la specificul nevoilor beneficiarilor.

Activitatile:

Vom separa serviciile pe care le furnizam în:

•  Centru de zi: Servicii oferite adultilor cu dizabilitati severe si multiple – servicii de îngrijire si terapii adaptate nevoilor lor.

•  Centru de angajare în muncă: ateliere, pregătire pentru angajare şi angajare sprijinită, furnizate persoanelor cu dizabilitati intelectuale usoare sau medii

Pentru a atinge scopul proiectului vom construi o noua cladire, vom muta centrul de zi în noua cladire si vom transforma vechiul centru în Centru de angajare.

Vom avea 40 de beneficiari în 4 grupe, cu doi pedagogi în fiecare grupa.

Sustenabilitatea proiectului este asigurata de cooperarea cu Primaria Timisoara. Toate costurile de functionare a noului centru vor fi finantate din bugetul local. Acest proiect este aprobat de Primaria Timisoara, care este partenerul nostru pe termen lung.