Centru RESPIRO pentru adulti cu dizabilitati intelectuale

2007

Fundatia Pentru Voi a castigat o noua licitatie de proiecte din bugetul ANPH, cu aplicatia „Centru respiro pentru adulti cu dizabilitati intelectuale”. Scopul proiectului este de a preveni, prin crearea unui centru respiro, institutionalizarea adultilor cu dizabilitati intelectuale si sprijinirea procesului de dezinstitutionalizare.

Conform Buletinului Informativ Statistic al ANPH din septembrie 2006, 96 % din persoanele cu dizabilitati din Romania si 95% din Timis , traiesc in afara institutiilor. Multe dintre acestea locuiesc cu parintii, care sunt din ce in ce mai in varsta si tot mai greu reusesc sa faca fata cu succes nevoilor speciale ale copiilor lor. Prin acest proiect se va crea primul centru respiro din tara pentru adulti cu dizabilitati intelectuale, de care vor beneficia 30 de adulti ce vor putea petrece aici un maxim de 30 de zile pe an. Familiile lor vor fi informate cu privire la noul serviciu printr-un ghid special destinat lor. Totodata, in cadrul unui seminar si prin publicarea unei brosuri , vom disemina, la nivel national, experienta in servicii respiro.

“Serviciile de respiro pentru adultii cu dizabilitati sunt din pacate absente din Romania, ceea ce impovareaza viata familiei. A avea o persoana cu handicap sever in familie, care necesita ingrijire permanenta duce la epuizarea si izolarea familiei, care nu mai face fata dificultatilor. Ne propunem sa oferim acestor familii, de multe ori monoparentale sau cu parinti in varsta, oportunitatea de a se elibera temporar.” a declarat Laila Onu, director executiv.

Acest proiect raspunde lipsei de servicii din comunitate de care au nevoie familiile persoanelor adulte cu dizabilitati intelectuale. Proiectul contribuie astfel la prevenirea institutionalizarii si sprijina procesul de dezinstitutionalizare – prioritati ale strategiei nationale 2006 – 2013.

Proiectul se va desfasura va fi finantat de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap. Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati.