Grupul de actiune pentru mobilizarea parintilor

2004

Proiectul a început în 1999 si se deruleaza în colaborare cu federatia Incluziune si cu Inclusion International si este finantat de Fundatia de Ajutor International a Organizatiei Persoanelor cu Dizabilitati din Suedia (SHIA).

Obiectivele proiectului sunt:
- Monitorizarea Strategiei Nationale bazata pe Regulile Standard ale ONU privind egalizarea sanselor
- Adoptarea unei legislatii bazate pe Strategia Nationala
- Promovarea dezinstitutionalizarii si a serviciilor alternative pe baze comunitare
- Sprijinirea organizatiei nationale

PMAG Romania este un proiect de cooperare intre Inclusion International, Federatia Incluziune si Fundatia Pentru Voi , al carui scop este promovarea dizabilitatii intelectuale. Proiectul a inceput in 1998 si se va finaliza in 2006.

Pe parcursul lui 2004 au avut loc trei sesiuni de formare s i a continuat activitatea de lobby la nivel national – doua evenimente importante in acest sens au fost conferinta din februarie de la Timisoara la care au participat reprezentanti ai autoritatilor din tara si de la Bucuresti (ocazie cu care participantii au cazut de acord ca viata in comunitate a persoanelor cu dizabilitati intelectuale este un scop, iar pareneriatul public-privat o conditie pentru succes) si masa rotunda din noiembrie de la Bucuresti – tema a fost Sprijinul politic pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati. Din pacate au participat doar doi candidati, unul dintre ei facand o interpelare in Parlament , subliniind situatia dificila in care se gasesc persoanele cu dizabilitati.

De-a lungul intregului an s-a oferit asitenta organizatiilor membre ale federatiei, s-au efectuat vizite de studiu pentru evaluare si analiza, s-a editat buletinul informativ , s-a participat la intalnirile Consiliului National al Dizabilitatii , contribuind la realizarea Memorandului Dizabilitatii si a raportului de tara privind situatia persoanelor cu dizabilitati.

S-a monitorizat procesul legislativ , reactionand acolo unde a fost cazul – de exemplu, ordonanta 68, legea 343 . De asemenea Pentru Voi a sustinut memorandul adresat Guvernului Romaniei de catre Amnesty International ca urmare a raportului critic privind situatia pacientilor si rezidentilor din spitalele psihiatrice.

A avut loc, in luna august, o intalnire a consiliului de administratie a Federatiei, stabilindu-se strategia de dezvoltare pana in 2007 . Discutiile au fost moderate de Dl. Victor Wahlstrom, din Suedia, care este coordonatorul proiectului pentru Romania. In luna ianuarie dansul a primit din partea Presedintelui Romaniei ordinul de merit in grad de cavaler, ca recunoastere a activitatii de sprijin a miscarii dizabilitatii din Romania.