MATRA

2003

Proiectul este finantat de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei prin programul MATRA si îsi propune:
- instruirea personalului angajat la modulele externe DINA si DINU din Timisoara respectiv Sacalaz. Instruirea consta în oferirea de cunostinte teoretice si practice necesare, familiarizarea cu diferite metode de terapie si de lucru cu persoanele cu handicap mental
- instruirea directorului si a echipei manageriale a centrului de zi "Pentru Voi"

În acest sens, periodic, echipe de specialisti olandezi au efectuat vizite, au sustinut cursuri, au purtat discutii si au lucrat efectiv alaturi de personalul român pentru a-i ajuta pe acestia sa devina buni profesionisti.

În acelasi timp s-au elaborat instrumente de lucru care se folosesc în activitatea de integrare a persoanelor cu dizabilitati: scheme de observare, fise standard de informatii, planuri de interventie.

În cadrul proiectului au fost instruiti profesional 9 leaderi de grup angajati ai proiectelor DINA si DINU, echipa manageriala a centrului "Pentru Voi" (6 persoane) precum si alte persoane implicate în munca cu persoanele cu dizabilitati. La unele cursuri si workshop-uri cu tematica din domeniul instruirii manageriale au fost invitati sa participe si directorii din alte institutii si organizatii cu profil asemanator.

Personalul instruit de profesionistii olandezi si-a însusit o multitudine de cunostinte necesare, a dobândit abilitati practice de a lucra cu adultii cu handicap mental si a devenit capabil sa instruiasca la rândul lui, alte persoane care lucreaza cu persoane cu dizabilitati intelectuale. S-a observat imediat si o crestere a calitatii serviciilor oferite de locuintele protejate DINA si DINU. Mai mult câtiva beneficiari sunt în curs de pregatire pentru a locui independent.

Proiectul a fost finalizat în primavara anului 2003 - Anul International al Persoanelor cu Dizabilitati Intelectuale, când Fundatia "Pentru Voi a organizat o conferinta la nivel international, împreuna cu Fundatia ZOZIJN, Confidence Organisation Olanda si ISTPH Timis, în cadrul Anului European al Persoanelor cu Dizabilitati.

Conferinta - al carei finantator este Ministerul Afacerilor Externe din Olanda prin intermediul programului MATRA – a avut loc la Timisoara, luni, 10 si marti, 11 martie 2003.

Temele principale au fost:
1. Dezinstitutionalizarea - o prioritate pentru România
2. Importanta auto-reprezentarii
3. Servicii pe baze comunitare,
iar în cadrul atelierelor s-a discutat despre:
1. Dezinstitutionalizare - de la teorie la practica
2. Servicii pe baze comunitare - centre de zi, servicii rezidentiale
3. Servicii inclusive - locuirea independenta, angajarea inclusiva
4. Politici nationale si locale, Lobby
5. Pregatirea personalului.

Participantii la conferinta sunt reprezentanti ai ministerelor, ai organizatiilor internationale din domeniu, ai ONG-urilor si auto-reprezentanti, persoane cu dizabilitati intelectuale.

Pentru mai multe detalii, va rugam cititi Declaratia conferintei.