Oportunitati de formare pentru personele cu dizabilitati intelectuale (TOPSIDE)

Noiembrie 2011-Octombrie 2013

Inclusion Europe a demarat un nou proiect impreuna cu alte 6 organizatii din state membre UE, printre care si Fundatia „Pentru Voi”. Proiectul Oportunitati de formare pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale (TOPSIDE) va presupune suport si formare ca o noua componenta a educatiei informale a adultilor.

Finantator: Programul de invatare pe toata durata vietii a Comisiei Europene (Life.-Long Learning)

Conventia UN despre drepturile persoanelor cu dizabilitati (numita CRPD), ratificata de majoritatea statelor UE si de catre Uniunea Europeana, a creat noi oportunitati pentru persoanele cu dizabilitati. Printre altele, recunoaste dreptul tuturor persoanelor cu dizabilitati de a-si lua viata in propriile maini. Pentru a constientiza acest drept, persoanele cu dizabilitati trebuie sa beneficieze de sustinerea si formarea potrivita in asa fel incat sa isi dezvolte abilitatile relevante luarii propriilor decizii precum si sa duca o viata independenta.

Proiectul TOPSIDE intentioneaza sa abordeze acesta provocare prin promovarea conceptelor de training egal si suport egal in Europa. Proiectul e realizat in colaborare cu organizatii pentru dizabilitati din Finlanda (KVTL), Romania (Pentru Voi), Scotia (ENABLE), Catalonia (Dincat), Cehia (SPMP) si Olanda (Perspectief).

Formarea egala ar trebui sa ofere persoanelor cu dizabilitati intelectuale abilitatile si calificarea necesara luarii propriilor decizii. Aici sunt incluse abilitati de comunicare (exprimarea de opinii, atitudini), metode de comunicare (interactiune cu altii, metode de comunicare alternativa), intelegerea relatilor, luarea initiativei (cautarea de ajutor si sfaturi, rezolvarea problemelor), abilitati de baza sociale si civice (a fi respectuos, a fi politicos, a cere informatii, a avea o intalnire sau un interviu), invatarea folosirii materialului de training precum si resursele de informare.

Tinand cont de acestea, parteneriatul va crea si testa un curriculum de training conform caruia persoane cu dizabilitati intelectuale vor putea sa isi formese si sustina colegii. Va consta in cateva module ce vor acoperi diferite domenii in care e necesara expertiza si experienta. Majoritatea vor fi module comune si aplicabile in toate tarile europeme, adaptate contextului national, culturii si trecutului fiecarei tari.

Pentru a facilita utilizarea curriculum-ului in practica, proiectul va dezvolta de asemenea un set de indrumari metodice pentru trainerii care vor pregati echipa de sustinatori egali. Indrumarile se vor axa pe o varietate de metode si exercitii precum scenete, excrsii, piese de tratru, videoclipuri sau exercitii in doi.

Peer-supporters vor primi mai apoi un set de materiale didactice accesibile si usor de folosit cu care sa poata sa isi formeze si sa isi sustina colegii in luarea decizilor in viata.

Materialul va contine intrebari usor de inteles, cuvinte, pictograme si simboluri care sa il ajute pe sustinator sa comunice cu persoanele cu dizabilitati intelectuale si sa tina evidenta schimbarilor si a raspunsurilor.

Pentru a asigura o abordare europeana, proiectul va cauta recunoasterea organizatiilor importante cu si pentru persoane cu dizabilitati intelectuale din Europa, posibilitatea de a transfera reziltatele si in tari care nu iau parte la proiect precum si certificarea oficiala a training-ului vor fi examinate.

Noul rol de sustinator va ajuta persoanele cu dizabilitati intelectuale sa isi dezvolte incredrea in sine, sa isi gaseasca un loc de munca precum si sa dezvolte o varietate de abilitati importante si vor oferi pana si oportunitati de angajare sau voluntariat pentru a le imbunatati activitatea ca cetateni prin intermediul recunoasterii abilitatilor lor.

Site-ul proiectului: www.inclusion-europe.org/TOPSIDE

Informatii despre Programul de invatare pe tot parcursul vietii al Comisiei Europene( apasa aici pentru a accesa pagina).