Procese ce aduc schimbare în calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati

2005

La initiativa Stockholm University s-a lansat un studiu despre procesele si metodele folosite pentru atingerea de conditii de viata mai bune pentru persoanele cu dizabilitati din India, Kenya, România si Africa de Sud . Studiul este realizat în România de România Inclusiva, în colaborare cu Fundatia Pentru Voi.

Este prevazut ca studiul sa se finalizeze in februarie 2006, iar ariile principale ce vor fi cercetate sunt :

  • Ce exemple de procese ce genereaza schimbarea, concretizate în îmbunatatiri definitive ale conditiilor de viata ale adultilor si copiilor cu dizabilitati intelectuale, pot fi întâlnite în cele patru tari?
  • Care sunt agentii strategici care pot influenta schimbarea, la nivel international, national si local?
  • Care sunt cele mai eficiente metode pentru a genera si perpetua procesele ce genereaza schimbarea?

Echipa de implementare este coordonata în România de conf. dr. Mircea Alexiu , Facultatea de Asistenta Sociala Timisoara, membrii acesteia fiind:  Aurora Toea, director executiv CRIPS,  Radu Sergiu Ruba, vice-presedinte al Consiliului National al Dizabilitatii, Laila Onu, vice-presedinte Federatia Incluziune.

În 2004 au avut loc întâlniri ale echipei, la prima din ele participând si coordonatorul – suedez – al proiectului la nivel international. S-au trimis chestionarele privind culegerea de informatii cu privire la exemplele de buna practica, au fost selectate cele mai bune dintre ele, urmând a fi procesate si publicate într-o brosura. 

Trei proiecte (Alba-Iulia – Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Arnsberg , Bistrita – Asociatia Lacrima si Timisoara – Fundatia Pentru Voi ) din cele selectate spre publicare vor fi analizate în detaliu, urmând a fi prezentate în cadrul brosurii ce va fi lansata la nivel international.