Parteneriat pentru comunitate:

Autori: Fundaţia „Pentru Voi”

Data publicării: iunie 2010

Domeniu: Servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilitati intelectuale

Descriere publicaţie: Studiul de faţă cuprinde informaţii generale despre modalitatea prin care sunt finanţate serviciile sociale în Timişoara, beneficiile administraţiei publice în urma parteneriatelor public-private, serviciile sociale oferite de organizaţiile neguvernamentale şi susţinute de autorităţile publice precum şi mecanismele de finanţare. Vrem să arătăm în paginile care urmează că parteneriatul dintre administraţie şi sectorul neguvernamental în furnizarea servicii sociale este posibil şi, mai ales, că are rezultate notabile pentru comunitate. Aşa cum reiese din paginile de mai jos, administraţia locală din Timişoara reuşeşte, cooperând cu mai multe organizaţii neguvernamentale, să acopere o gamă foarte variată de nevoi sociale. Sperăm că modelul de parteneriat pe care Timişoara îl oferă va fi preluat în cât mai multe localităţi din ţară. În acest fel, resurse importante construite de-a lungul timpului de sectorul neguvernamental vor putea fi, în continuare, puse în slujba comunităţilor locale.

În prima parte a materialului se prezintă noţiuni generale privind furnizarea în România a serviciilor sociale, acreditării furnizorilor de servicii sociale şi actele normative în domeniul parteneriatului public-privat.

În a doua parte a materialului se prezintă modelul de la Timişoara de parteneriat public-privat între Primăria Municipiului Timişoara şi diferite organizaţii neguvernamentale locale.

Acest studiu a fost realizat de Fundatia „Pentru Voi” cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, a Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara, care şi-a dat acordul de a deveni exemplu de bună practică pentru proiectul desfăşurat de CeRe în parteneriat cu Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara şi Asociaţia „Sprijiniţi Copiii” Alba Iulia – „Parteneriat pentru comunitate”.

Studiul va fi distribuit organizaţiilor neguvernamentale beneficiare ale proiectului, departamentelor de asistenţă socială din cadrul primăriilor, consilierilor locali şi consilierilor judeţeni din localităţile din care provin organizaţiile beneficiare ale proiectului, furnizoare de servicii sociale.

Cei interesaţi să intre în posesia acestui studiu pot contacta - Centrul de Resurse pentru Participare Publică, str. Petru Maior nr. 9, Bucureşti, cod poştal 011261, România,  Web: www.ce-re.ro, e-mail: cere@ce-re.ro, telefon: + 4 031 1050 755, Fax: + 4 031 1050 756. Materialul se va distribui în limita stocului disponibil.