RAPOARTE ANUALE

Raport anual 2003

Pe propriile picioare

Scop:
1. promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilitati intelectuale în comunitatea româneasca
2. dezvoltarea si promovarea a doua noi tipuri de servicii: locuirea independenta si angajarea inclusiva
3. promovarea auto-reprezentarii în România

Laura

Am cumparat si dotat un apartament cu trei camere în care locuiesct trei tinere cu dizabilitati intelectuale ce provin din institutii.

Ele au trecut prin etapa intermediara de casa de grup, fiind pregatite pentru acest pas – spre viata independenta – în cadrul casei de grup DINA.

Sprijinul pe care cele trei fete îl primesc este redus, însa un pedagog este în permanenta disponibil pentru eventualele situatii de criza.

In aprilie am organizat inaugurarea festiva a acestui apartament, scopul evenimentului fiind promovarea noului tip de serviciu.

Angajare în muncă

În cadrul acestui proiect, consilierul de orientare profesionala a evaluat pentru angajare în munca 30 de beneficiari si a alcatuit 30 de profile vocationale.

Beneficiarii nostri au participat la cursuri de formare profesionala, în diferite domenii, cum ar fi bucatar, brutar, operator pe calculator, frizer, receptionist la telefon, în functie de preferintele si abilitatile fiecaruia.

Am întâmpinat dificultati legate de beneficiari (care sunt uneori reticenti la ideea de a munci, însa care ajung sa înteleaga faptul ca viata independenta presupune atât drepturi, cât si obligatii), de parinti sau apartinatori (care se tem de faptul ca, în urma angajarii, ar putea pierde alocatia pe care o primeste persoana cu handicap si care reprezinta, de multe ori, o parte importanta din venitul familiei) si de angajatori, care din lipsa de informare sunt initial reticenti fata de ideea de a angaja persoane cu dizabilitati (aici intervine rolul de advocacy pe care-l are consilierul de orientare si formare profesionala).

Auto-reprezentare

* Revista Pentru Voi: patru numere, fiecare în 500 de exemplare.
* Scoala de vara: 30.06-06.07.20003 – 80 de beneficiari au participat la scoala de vara de la Râul Alb.
* Traininguri pe teme de autoreprezentare: fiecare persoana a participat, de-a lungul anului, la patru sesiuni de pregatire, în grupe de câte 20, în functie de tipul dizabilitatii, nevoi si preferinte.
* Marturii personale

Finantatori: Institutul pentru o Societate Deschisa, Budapesta, Programul de Advocacy pentru Dizabilitatea Mintala, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

Promovarea Drepturilor Omului pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale

Proiectul, demarat de Inclusion Europe în 2000 si desfasurat în opt tari din Europa Centrala si de Est, s-a finalizat prin organizarea, în mai 2003, a unei conferinte internationale la Tallin, în Estonia, cu ocazia Anului International al Persoanelor cu Dizabilitati Intelectuale. La conferinta au participat m ai mult de 250 de participanti din peste 30 de tari europene, trei persoane reprezentând Pentru Voi si Federatia Incluziune – organizatiile care au implementat proiectul în România.

Cu aceasta ocazie a fost adoptata o rezolutie de catre toti participantii, prin care se cere îmbunatatirea politicii internationale din domeniul dizabilitatii.

Finantator Comisia Europeana

Grupul de actiune pentru mobilizarea parintilor

Perioada de implementare a proiectului este 1998 – 2005, in octombrie 2003 demarând partea finala a proiectului, si anume studierea proceselor si metodelor care genereaza schimbare pentru identificarea modalitatilor prin care se pot obtine îmbunatatiri sustenabile.

În anul 2003 s-a acordat prioritate promovarii Strategiei Nationale privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din România, prin actiuni de lobby la nivel national si local.

Desi nu este un secret faptul ca situatia dizabilitatii este problematica în România, exista totusi si exemple de buna practica, care demonstreaza ca oferirea de servicii pe baze comunitare este posibila si în tara noastra. Pentru a le promova, în cadrul unui proiect finantat de UNICEF am publicat brosura Exemple de buna practica în domeniul serviciilor pe baze comunitare pentru copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale din România, care a fost lansata în luna iunie, la Bucuresti, cu ocazia unei conferinte nationale.

Finantator SHIA Suedia

Centru Model

În 2003 s-au organizat, în iunie si decembrie, ultimele doua module (din patru) de training pe care specialisti de la Pentru Voi si din Ungaria (NESsT, OSI) au furnizat training personalului organizatiilor ce activeaza în domeniul dizabilitatii în Europa Centrala si de Est.

Sesiunile de pregatire au fost organizate în doua sectiuni: partea teoretica (prezentari, dicutii, ateliere) si partea practica (de vizite de studiu la serviciile oferite de Pentru Voi). Participantii au fost din Bulgaria, Macedonia, Letonia

Ultimul modul a fost diferit de cele precedente, prin aceea ca am avut placerea de a gazdui patru traineri de la doua organizatii de renume din Ungaria: NESsT pe teme de întreprindere sociala si Institutul pentru o Societate Deschisa, pe teme de relatii cu media.

Ne propunem sa realizam o brosura care sa contina materialele pe care s-au bazat aceste module de pregatire, care sa fie disponibila si on-line, la www.pentruvoi.ro

Finantator Institutul pentru o Societate Deschisa, Budapesta, Programul de Advocacy privind dizabilitatea mintala.

Invata sa asculti!

Prin acest proiect ne-am propus sa promovam incluziunea persoanelor cu dizabilitati intelectuale, pronind de la drepturile omului si de la premiza ca toti oamenii sunt egali si tebuie valorizati ca atare. Am încercat sa influentam opinia publica, prin informarea acesteia si cresterea constientizarii asupra drepturilor si posibilitatilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

Sloganul campaniei a fost Învata sa asculti, e normal sa fii diferit! , prin care am transmis urmatorul mesaj:

Si noi suntem prezenti, în mijlocul vostru, vrem si ar trebui sa ni se permita sa vorbim în numele nostru,, sa luam propriile decizii. Putem munci si trai în comunitate, putem sa-ti fim vecini, colegi de munca sau prieteni; tot ce ai tu de facut, e sa înveti sa ne asculti. Cu totii suntem diferiti, si e normal sa fie asa.

www.pentruvoi.ro

În parteneriat cu centrul multimedia al Universtitatii Politehnica din Timisoara am creat, în româna si engleza, pagina de internet în care sunt prezentate activitatile de la Pentru Voi si cele ale federatiei Incluziune.

Doua videoclipuri

Teleuniversitatea a produs, în format digital, doua videolipuri de câte 30 de secunde, prin care se combate discriminarea si etichetarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale si se promoveaza exemplul de buna practica de la Timisoara.

Opt video-marturii personale

Opt persoane cu dizabilitati intelectuale, beneficiare ale diferitelor tipuri de servicii oferite de Pentru Voi îsi prezinta marturia personala, în cadrul unor filme de patru minute, realizate cu sprijinul Teleuniversitatii.

Patru talk show-uri

În perioada septembrie – decembrie au fost difuzate, la nivel local, patru talk-showuri pe teme de viata sociala, legislatie, servicii pe baze comunitare si angajare în munca.

Spectacol cu ocazia zilei de 3 decembrie

Cu ocazia acestui spectacol, organizat pentru a marca Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, performantele artistice ale beneficiarilor de la Pentru Voi au fost alaturate celor ale studentilor implicati în grupurile artistice ale Casei Studentilor. Este pentru prima data în Timisoara când persoane cu dizabilitati au evoulat, pe aceeasi scena, în cadrul aceluiasi spectacol, cu artisti fara dizabilitati.

Actiune de comemorare a victimelor nazismului si comunismului

Persoanele cu dizabilitati reprezinta o parte importanta a victimelor regimurilor opresive, atât în România, cât si la nivel international. În data de 9 noiembrie 2003 (Noaptea de cristal) am comemorat aceste victime, prin aprinderea le lumânari la Catedrala Mitropolitana din Piata Victoriei si prin distribuirea de fluturasi informativi trecatorilor.

250 de tricouri , imprimate cu sloganul campaniei, au fost distribuite în primul rând beneficiarilor si apoi celor care ne-au sutinut în campanie si reprezentantilor autoritatilor locale.

Brutaria

În 2003 s-a terminat constructia cladirii si am achizitionat ultimul echipament necesar pentru darea în functiune a brutariei – injectorul – si am extins reteaua de gaz pentru cuptor.

De asemenea s-a facut selectia beneficiarilor care vor lucra la brutarie, din cei zece care au absolvit cursul de brutar au fost alesi patru cu care s-a început pregatirea intensiva pe teme de igiena si protectia muncii.

Am angajat brutarul profesionist care-i va coordona pe beneficiari iar in decembrie am testat echipamentele, urmând ca în ianuarie 2004 sa demaram produtia de pâine si darea în functiune si a acestui atelier.

Română